Zdravje
13541 ogledov

Pozor, jurček je lahko tudi strupen

Jurčki Profimedias
Trenutne vremenske razmere so ugodne za rast gob, a previdno. Loteva se jih velika nadloga.

Pri nabiranju v gozdovih je treba biti previden. "Pomembno je, da je goba prava, a tudi zdrava," je povedal Slavko Šerod iz Gobarskega društva Lisička Maribor. V trenutnih vremenskih razmerah namreč poleg gob odlično uspevajo tudi plesni. 

"Ko je vlaga in toplota, kar ustreza rasti gob, rastejo tudi plesni," je pojasnil. "Gobe zaradi pretirane vlage prej plesnijo." Nekatere vrste plesni so lahko tudi strupene. "Če jurčka napade strupena plesen, je lahko užitni jurček strupen. Zato je treba biti pri nabiranju previden," je še povedal Šerod.

Tako jo boste prepoznali

Plesen se ponavadi začne razraščati na trosovnici, torej pod klobukom. "Sprva izgleda kot bela packa, kasneje pa lahko celotna goba postane bela ali zlato rumena. Ta ni užitna," je pojasnil.

Letos je sicer za slovenske gobarje ugodno leto, saj ni običajnih sušnih razmer za ta del leta. Trenutno rastejo predvsem gobani, lisičke in golobice. "To so gobe, ki jih zna prepoznati največ Slovencev in jih zato tudi najpogosteje nabirajo. V slovenskih gozdovih pa raste še ogromno drugih užitnih gob - v Mikološki zvezi Slovenije smo doslej v 50 letih organiziranega delovanja odkrili okoli 3500 vrst gob. Poimenovali smo jih s slovenskimi imeni in večina jih je užitnih," je še povedal Šerod.

košara gobe nabiranje gob | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

Poučite se o gobah

V Gobarskem društvu Lisička Maribor, ki deluje od leta 1966 in je ena najstarejših članic Mikološke zveze Slovenije, so ob tem opozorili, da se je o užitnosti gob nujno ustrezno podučiti. Vsem, ki bi želeli razširiti nabor gob, svetujejo, da potrkajo na vrata lokalnih gobarskih društev, kjer jim bodo z veseljem posredovali nova znanja.

Slovenci namreč po ocenah Šeroda premalo izkoriščajo to možnost samooskrbe s hrano. "Glede na našo zakonodajo, po kateri lahko oseba nabere dva kilograma gob na dan, lahko povprečna slovenska družina doseže pomembno bero," je povedal.

Priporočljive za vegetarijance

Gobe še posebej priporoča vegetarijancem, za katere so lahko pomemben nadomestek za meso: "Imajo veliko vitamina B in D ter določene minerale, ki jih sicer v naravi težko najdemo."

Gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, prenaša pa se jih lahko le v trdni in zračni embalaži. Posameznik lahko proda le takšno količino gob, kot jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani, s katerimi živi v skupnem gospodinjstvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Elizabeth_Tighe 13:03 23.julij 2018.

    Z lahkoto opravljam vsako uro 192 € do 258 € samo z enostavnim delom od doma. Prejšnji mesec sem opravil 32847 EUR iz te službe. Neverjetno in preprosto delo in reden prihodek od tega je neverjetno. Predlagam vam, da se ...prikaži več zdaj pridružite tej nalogi kot delno in zaslužite več kot polni delovnii čass, tako da sledite tej povezavi. ..... ❥❥❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Earn91.Com

  • Avatar Leon
    Leon 09:18 22.julij 2018.

    To razloži Gorenjcu s polno košaro gobanov !