Zdravje > Prehrana
2116 ogledov

Dobra novica za ljubitelje čaja

skodelica čaja Profimedias
Dnevno uživanje čaja zmanjša tveganje za upad kognitivnih sposobnosti pri starejših ljudeh za 50 odstotkov.

Nedavna študija, ki so jo vodili raziskovalci Nacionalne univerze v Singapurju (NUS), je pokazala, da imajo redni uživalci čaja bolje in močneje povezana možganska področja, kar pomeni, da deli možganov bolje komunicirajo med seboj. Vse to pomeni boljše rezultate pri vseh kognitivnih oziroma miselnih funkcijah. 

Raziskovalna skupina je odkritje obelodanila po podrobni analizi delovanja možganov starejših odraslih. "Naši rezultati ponujajo prve dokaze o pozitivnih učinkih pitja čaja na strukturo možganov in kažejo, da nas redno pitje časa lahko varuje pred upadom njihove funkcijske poveznosti," je pojasnil vodja ekipe Feng Lei.

Črni čaj Strokovnjaki svetujejo Zdravje Zato strokovnjaki svetujejo tri skodelice čaja na dan

V študiji, pri kateri so sodelovali tudi strokovnjaki britanske Univerze Cambridge in jo objavili znanstveni reviji Aging še piše, da je ekipo strokovnjakov zanimal neposreden vpliv čaja na možganska omrežja. Pretekle študije so namreč že dokazale, da čaj vpliva na zdravje ljudi in sicer na izboljšanje razpoloženja in preprečevanje srčno-žilnih bolezni.

Rezultati Fengove študije iz leta 2017 so na primer že pokazali, da lahko dnevno uživanje čaja zmanjša tveganje za upad kognitivnih sposobnosti pri starejših ljudeh za 50 odstotkov.  Po tem odkritju so se odločili raziskovati še neposreden vpliv te pijače na možganska omrežja, povzema Science Daily.

Pri večini možganskih procesov vpletenih več različnih prostorsko razpršenih področij, ki so med seboj funkcijsko povezana in tvorijo možganska omrežja. 

Raziskovalna skupina je v ta namen k sodelovanju privabila 36 odraslih, starih 60 let in več, ter zbrala podatke o njihovem zdravju, življenjskem slogu in psihološkem počutju. Udeleženci so morali opraviti tudi nevropsihološke teste in slikanje z magnetno resonanco (MRI). Raziskava je bila izvedena med letoma 2015 in 2018.

Kot cestno omrežje

Po analizi kognitivnih sposobnosti udeležencev in rezultatov slikanja je raziskovalna skupina ugotovila, da so posamezniki, ki so približno 25 let vsaj štirikrat na teden uživali zeleni, oolong ali črni čaj, imeli bolje organizirane možganske regije. "Vzemimo za primer analogijo cestnega prometa - upoštevajte možganske regije kot cilj, medtem ko so povezave med njimi ceste. Ko je cestni sistem bolje organiziran, je gibanje vozil in potnikov učinkovitejše in porabi manj virov. Podobno velja za možgane; boljša povezava med možganskimi regijami pomeni učinkovitejšo obdelavo informacij,"  je pojasnil profesor Feng. 

Po besedah profesorja bod raziskovali naprej, zanimajo jih predvsem sestavine v čaju in njihov vpliv na kognitivne sposobnosti človeka. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice