Zdravje > Prehrana
4383 ogledov

Pitje vročega čaja lahko nekaterim povzroči hude posledice

rak požiralnika
Devetletna študija je zajela 450.000 odraslih Kitajcev, starih od 30 do 79 let.

Vedno več ljudi v svetu redno pije čaj večkrat na dan, znanstveniki pa samo še potrjujejo tradicijo, da zeleni, črni, rdeči, beli in mnogi drugi čaji ugodno vplivajo na zdravje in splošno dobro počutje. 

čaj, zeleni čaj, poletje, osvežitev Zdravje Skodelica tega čaja na dan odžene demenco stran

Vendar pozor, najnovejša kitajska raziskava je pokazala, da ljudem, ki pogosto uživajo alkohol ali so kadilci,  pitje te tekočine lahko še kako škodi, saj jim predstavlja večje tveganje za razvoj raka požiralnika.

Znanstvenik Canqing Yu z Univerze za medicinske znanosti v Pekingu je vodil devetletno študijo, ki je zajela 450.000 odraslih Kitajcev, starih od 30 do 79 let. Raziskovanci so izpolnili vprašalnike o navadah glede kajenja, pitja alkohola in prehranjevnja.

Na začetku študije nihče od njih ni imel raka na požiralniku, v obdobju devetih let jih je za tem rakom zbolelo 1731. Rezultate raziskave je skupina kitajskih raziskovalcev objavila v mednarodni znanstveni reviji s področja interne medicine "Annals of Internal Medicine".

Črni čaj Pomoč Zdravje Ta čaj vam bo pomagal pri hujšanju

Med odraslimi Kitajci, ki so dnevno popili vsaj eno pivo, koktajl ali kozarec vina in ob tem pili še čaj, so ugotovili petkrat večjo verjetnost, da bodo zboleli za rakom požiralnika v primerjavi s tistimi,  ki so redko popili čaj, ugotavlja raziskava. Pri kadilcih je bila dnevna poraba vročega čaja povezana z dvakrat večjim tveganjem za raka požiralnika v povezavi s pitjem te tekočine manj kot enkrat na teden.

"Opustitev kajenja in prekomernega uživanja alkohola sta najpomembnejša ukrepa za preprečevanje raka požiralnika," je dejal Yu in dodal "Če temu tveganju za raka požiralnika, torej kajenju in pitju alkohola dodamo še čaj, se bo ta sinergija, ki vpliva na razvoj te bolezni, samo še povečala," dodaja znanstvenik.

Črni čaj Strokovnjaki svetujejo Zdravje Zato strokovnjaki svetujejo tri skodelice čaja na dan

Rak na požiralniku je v porastu še posebej pri moških: "Draženje sluznice požiralnika verjetno privede do hujšega vnetja in s tem hitrejše delitve celic," je za CNN pojasnil znanstvenik. 

"Pitje čaja pri nižji temperaturi ne sme biti nadomestilo za prenehanje kajenja in omejevanje vnosa alkohola, čeprav omenjena raziskava dokazuje, da pitje zelo vročega čaja lahko poveča tudi tveganje za raka požiralnika. Nasploh bi bilo pametno, da vsi, ki imajo radi vroči čaj počakajo, da se vroča tekočina nekoliko ohladi, ne glede ali kadijo cigarete oziroma pijejo alkohol," je za Fox News dodal Neal Freedman z Nacionalneega instituta za raka na kalifornijski univerzi. 

Pri nas najpogosteje zbolijo moški po 50. in 60. letu. 

Nevarnostni dejavniki nastanka raka požiralnika so poleg spola in starosti še neustrezna prehrana, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prevelika telesna teža, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), motnja gibljivosti požiralnika (ahalazija), kila požiralnika (hiatalna hernija) in nekatere dedne bolezni. Pri GERB pride do predrakavih sprememb na sluznici požiralnika, ki jih imenujemo Barretov požiralnik, iz katerih se lahko razvije rak, pojasnjujejo na Onkološkem inšitutu v Ljubljani.

rak požiralnika | Avtor: Profimedia Profimedia
"Najpogostejši znaki raka požiralnika so motnje požiranja hrane, sprva trše, nato tudi tekoče hrane, boleče požiranje hrane, hujšanje, hripavost, kašelj in povečane področne bezgavke. Pojavijo se lahko bruhanje krvi iz želodca ali požiralnika, izkašljevanje krvi, črno oziroma smolasto blato ter pri sistemsko napredovali bolezni kaheksija " dodajajo na OI Ljubljana, kjer rak požiralnika zdravijoo kirurško, z obsevanjem in s kemoterapijo ali s kombinacijo navedenih metod.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.