Zdravje > Prehrana
1490 ogledov

Dvomi glede nadzora spornih čevapčičev: Družine kupujejo na zalogo

čevapčiči Shutterstock
"Pretekla je cela sezona peke potencialno nevarnih mesnih pripravkov na žaru, preden je bil potrošnik obveščen o odkritih nepoštenih praksah," je dejala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije. Ob svetovnem dnevu hrane je Kutinova ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozvala k bolj transparentni komunikaciji in ustreznem sankcioniranju.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ob današnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja zaradi nedavnih dogodkov načeto zaupanje slovenskih potrošnikov v varnost hrane. "V luči zaščite zdravja in varnosti je hitro, učinkovito in pravočasno informiranje potrošnikov o varnosti hrane in s tem povezanimi tveganji, zelo pomembno," so poudarili.

Pri tem je ključen ustrezen nadzor ter pravočasno in dosledno ukrepanje, so v sporočilu za javnost poudarili v ZPS.

"Ko je ogroženo zdravje potrošnikov, še posebej ranljivih skupin, in je do kontaminacije prišlo s prepovedanimi dejanji, ne moremo govoriti le o prekrških, ampak morajo biti sankcije ustrezne teži kršitve. Nova afera z mletim mesom in mesnimi pripravki zato pod vprašaj postavlja zaupanje potrošnikov do trgovcev na eni strani in transparentnosti procesa uradnega nadzora na drugi," so izpostavili.

Mleto meso Slovenija V čevapčiče dodajali prepovedano snov

V ZPS se po besedah predsednice zveze Brede Kutin zavedajo, da ni možno popolnoma preprečiti zlorab, skrbi pa jih, kako se ob tem ukrepa.

"Večmesečno čakanje na izvedbo ponovnega uradnega nadzora, čeprav so bile nepoštene prakse zaznane že junija, nam poraja dvome v učinkovitost nadzora. Pretekla je cela sezona peke potencialno nevarnih mesnih pripravkov na žaru, preden je bil potrošnik obveščen o odkritih nepoštenih praksah," je poudarila Kutinova.

Po njenih pojasnilih v času sezone in popustov nekatere družine kupujejo na zalogo in živila zmrzujejo, zato bi ob pravočasnem obveščanju potrošniki potencialno nevarne izdelke lahko vrnili ali zavrgli.

čevapčiči Nevarno Zdravje Objavili seznam trgovin, ki so v čevapčiče dodajali nedovoljeno snov

"Menimo, da bi moral biti potrošnik zaščiten s pravočasnim obveščanjem o kršitvi, nadzor pa opravljen dosledno, saj so sicer kršene potrošnikove osnovne pravice, še posebej pravica do varnih proizvodov na trgu ter pravica do obveščenosti," je poudarila predsednica zveze.

Poziv k transparentnosti in učinkovitosti

V ZPS tako poudarjajo, da bi moralo biti v tem in podobnih primerih informiranje enostavno, pravočasno in celovito, ter da bi moralo v prvi vrsti varovati zdravje državljanov. Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozivajo k bolj transparentni komunikaciji in ustreznem sankcioniranju.

Čevapčiči Slovenija Zato niste izvedeli za sporne čevapčiče

"S tem bi prispevali k enakopravnem delovanju trga ter varovanju zdravja in interesov potrošnikov, kar je tudi bistvo prostega trga v EU," so ocenili v zvezi in dodali: "Tovrstna odkritja oz. afere bi morala biti jasen signal, da je potrebno sredstva za izvajanje nadzora hrane povečati."

Letošnji svetovni dan hrane poteka s sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote", z njim pa želi Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) opozoriti na dve ključni težavi na prehranskem področju: debelost in naraščajočo lakoto v svetu. Z debelostjo se spopada več kot 670 milijonov odraslih in 120 milijonov mladih, starih med pet in 19 let, več kot 40 milijonov otrok do petih let pa ima prekomerno težo, medtem pa je na svetu več kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih.

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 15:18 16.oktober 2019.

    Letos julija in avgusta so prodajali čevape letnik 2016 . letošnji čevapi so zamrznjeni in čakajo ko pridejo na vrsto . To vse je možno kot trdijo na uradu za varno hrano ,saj ni mogoče dokazati starosti mesa .Popravite me ...prikaži veče ,če sem narobe prebral .