Zdravje > Prehrana
9876 ogledov

Kaj kupujemo? V večjih trgovinah ocenjevali zamrznjene pice

Zamrznjena pica
Ni primerno, da bi jo jedli prav vsak dan.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so obiskali večje trgovine v Ljubljani, izbrali osem zamrznjenih pic margerita, jih ocenili in primerjali med seboj. Za kilogram pice so odšteli od 2,57 do 8,73 evra.

Glavne sestavine margerite so krušno testo, paradižnikova omaka, sir mocarela in sveža bazilika, čeprav so pregledane pice poleg sestavin za testo in paradižnikove omake najpogosteje vsebovale še sir:  "Pregledane pice so vsebovale med 13 in 23 odstotkov sira, večinoma edamca in mocarele, na nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena", so pojasnili na ZPS. 

Preverimo sestavine

"Sir na pici pa lahko zamenja tudi sirni pripravek, zato pred nakupom preberite seznam sestavin, saj boste le tako vedeli, katere sestavine in v kakšnih količinah vsebuje živilo, ki ga kupujete, " potrošnikom svetuje Nika Kremić z ZPS, kjer so pregledali tudi, če pice vsebujejo aditive.

"Pice margerita, ki smo jih vključili v pregled, povečini niso imele dodanih aditivov, zato smo jih v tem pogledu ocenili z oceno zelo dobro. Le en izdelek je dobil oceno pomanjkljivo, saj je vseboval ojačevalec arome E621 (mononatrijev glutamat) in barvilo E 101 (riboflavin).

Riboflavin je barvilo intenzivno rumene barve, oba aditiva pa sta nepotrebna, saj drugi izdelki kažejo, da se je dodajanju aditivov mogoče popolnoma izogniti. Ojačevalcu arome mononatrijevem glutamatu naj se izogibajo predvsem otroci in osebe, pri katerih se pojavi alergijska reakcija, dodajajo. 

Ogljikovi hidrati, sladkor, sol?

Na Zvezi potrošnikov svetujejo, da pred nakupom izdelka prevererite tabelo hranil: "Pregled celotne slike nam pove, da so pregledane pice margerita vsebovale srednjo količino maščob, nasičenih maščobnih kislin in soli (oranžna luč na semaforju) ter malo sladkorja (zelena luč). Skupno oceno prehranskega profila dobro je dobilo pet izdelkov, trije izdelki pa oceno povprečno, in sicer dva izdelka (Dr.Oetker in Ledo) zaradi višje vsebnosti maščobe, tretji (Tre mulini) pa zaradi višje vsebnosti soli."

Pazite na sol

Z eno pico pokrijemo 1/3 dnevnih potreb po energiji in maščobah. Tako odrasla oseba kot otrok z eno pico (310 g) zadovoljita približno tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah ter petino še varne dnevne količine sladkorja. Vendar s pico močno presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan.

Novo Zdravje Začimba, ki vpliva na razvoj diabetesa pri odraslih

Pri odraslih je varen vnos do 5 g soli dnevno, vendar pa je prebivalci Slovenije dnevno zaužijejo povprečno več kot dvakrat toliko - kar 11,8 g. 

Zdravje Začimba, ki povzroča srčno popuščanje
Komentarjev 6
  • sprehajalec 12:32 13.december 2017.

    sedaj, če ste se že razpisali, še napišite kje je najboljša. Ne na splošni, ena nima tega, ena ima to. Tole je brez veze.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:15 13.december 2017.

    te pizze glih ni za jest,vsakič mi je žal ko kako kupim