Zdravje > Prehrana
2137 ogledov

Poln želodec? Tako boste lažje preživeli

želodec Profimedias
Poskrbimo, da bo v prihodnjih dneh bolje.

Študija Univerze Cornell iz New Yorka, objavljena v britanski znanstveni reviji "New England Journal of Medicine", v kateri je sodelovalo tri tisoč anketirancev iz treh držav, je pokazala, da posamezniki, ki se med prazniki zredijo, do naslednjega božiča izgubijo le polovico te teže.

Sicer se med prazniki, ki jih zaznamuje bogato obložena miza, običajno zredimo za kilogram in pol. Praznično prenajedanje seveda pusti še druge posledice. Poleg dodatnih kilogramov in slabe vesti je telo še zakisano, za kar je kriv sladkor.

Če je do težav prišlo, poskrbimo, da bo v prihodnjih dneh bolje. Za boljše počutje si tako za naslednje dni omislimo lahke obroke,  z dovolj balastnih snovi.

telo Magazin 7 znakov, da je vaše telo polno toksinov

Sicer nam na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočajo kozarec vode z žlico kisa ali limoninega soka, ki običajno spodbudi prebavo in prebavne encime. Pomagamo si lahko tudi z riževo ali ječmenovo juho, ki olajšata prebavo: "V primeru zaprtja je najboljša telesna dejavnost in hrana z veliko vlaknin. Zaužijemo lahko več surove zelenjave, lupinastega sadja, sokov, na primer slivov ali hruškov sok ali sok iz jabolk. Uporaba prehranskih dopolnil, ki dokazano spodbujajo izločanje želodčne kisline, prebavnih encimov ali krepijo naravno črevesno floro, je smiselna le v primeru indikacij," dodajajo. 

Ne spreglejte še:

  • Kadar imamo poln želodec in občutek neprijetne sitosti, kozarček žganja ne pomaga k izboljšanju. Grenčične snovi, ki jih vsebujejo grenka žganja, sicer spodbudijo prebavo, vendar pa dražijo želodec. 
  • Limonin sok deluje bazično na telo in pomaga uravnavati sladkor v krvi. Vsebuje tudi veliko vitamina C, jabolčni kis uničuje bakterije in znižuje krvni tlak
  • Savna ni namenjena le ogrevanju telesa, marveč tudi razstrupljanju. Finska in infrardeča savna sta kot nalašč narejeni za topljenje maščob in izločanje strupov iz telesa.
savna savnanje Dolgoletna študija Zdravje Dokaz, zakaj je savna še posebej koristna
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.