Zdravje > Prehrana
27171 ogledov

Pozor, v tem živilu preveč cianovodikove kisline

Živila Profimedias
Cianovodikova kislina se hitro absorbira in razporedi po telesu ...

Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so obvestili o odpoklicu ekoloških mareličnih jedrc s serijo OAK 3883/01, v 150-gramskem pakiranju, ki ga pakira Ekolife natura d. o. o. Odpoklicali so pakiranja z rokom uporabe 10. maja 2019. 

"Nosilci živilske dejavnosti, ki so vključeni v distribucijo zgoraj navedenega živila, izvajajo odpoklic živila s trga, ker je bila v živilu ugotovljena presežena najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline," pojasnjujejo na upravi.

Potrošnikom svetujejo, da živila ne zaužijejo in da se za vračilo izdelka, ki ga morda še imajo doma, obrnejo na mesto nakupa oziroma na posrednika: info@ekolife.si.

Zakaj cianovodikova kislina 

"Grenka jedrca mareličnih koščic lahko sicer naravno vsebujejo visoke vsebnosti amigdalina - cianogenega glikozida. Preko delovanja encimov po stiskanju, trganju oziroma žvečenju rastlinskih tkiv ali s pomočjo mikroflore želodca pri ljudeh ali živalih, pa se iz njih sprosti strupena cianovodikova kislina," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Pravijo, da med vire cianovodikove kisline sodijo tudi koščice češenj, mandljev, pa tudi jabolk. Tudi v naši prehrani redko prisotni manioka ali kasava sta lahko vir cianovodikove kisline. "Živila, ki lahko vsebujejo cianovodikovo kislino so nugati, marcipan ali njegovi nadomestki in podobni izdelki iz grenkih mandljev. Nahaja se tudi v nekaterih alkoholnih pijačah, predvsem v žganju iz koščičastih sadežev. Zato so za nekatere od teh kategorij živil določene najvišja dovoljena vsebnost cianovodikove kisline z Uredbo (ES) št. 1334/2008 z dne 16. decembra 2008 o aromah in nekaterih sestavinah živil z aromatičnimi lastnostmi za uporabo v in na živilih," pojasnjujejo.

Cianovodikova kislina se po njihovih navedbah hitro absorbira in razporedi po telesu. Cianid, ki je anion cianovodikove kisline, je zelo strupen, njegovi takojšnji učinki se kažejo kot glavobol, omotica, zmedenost, v višjih odmerkih, kar je manj verjetno s hrano, pa kot omamljenost in cianoza s trzanjem in krči, ki ji sledi terminalna koma.

"O hudih strupenih učinkih je bilo poročano pri posameznikih, ki so zaužili preko 30 grenkih jedrc mareličnih koščic, vendar je zaradi nepoznanih vsebnosti cianogenih glikozidov v teh jedrcih, taka poročila težko presojati. Doslej je manj podatkov glede učinkov dolgotrajne izpostavljenosti nizkim odmerkom cianida," dodajajo.  

Marelice | Avtor: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Komentarjev 6
  • smejka 21:19 21.oktober 2017.

    Če ni BIO je pa EKO....oporečno

  • Tine123 20:31 17.oktober 2017.

    Eko a.......

  • mirror 13:46 17.oktober 2017.

    Spominjam se, da smo otroci vedno jedli marelična jedrca.

Sorodne novice