Zdravje > Prehrana
2446 ogledov

Testirali riž in ugotovili, da cena ni merilo kakovosti

Profimedia
Pri nebrušenem rižu boste za zmagovalca testa odšteli najmanj, medtem ko sta najdražja izdelka na dnu tabele.

Za kilogram izdelkov so na testu Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS) odšteli med 0,78 in 3,40 evra. Preverili so kakovost dvanajstih blagovnih in trgovskih znamk dolgozrnatega riža, od tega pet vzorcev nebrušenega in sedem vzorcev brušenega. Ob pestri ponudbi riža izbira ni preprosta, saj niti navedbe na rižu niti cena niso merilo kakovosti, so zapisali ob tem. 

"Pri nebrušenem rižu boste za zmagovalca testa odšteli najmanj med nebrušenimi riži na testu (2,38 EUR/kg), medtem ko sta najdražja izdelka na dnu tabele, pri brušenem rižu pa je zmagovalec najdražji izdelek na testu," sporočajo ob tem.

Nakupovalni voziček Test ZPS Zdravje Testirali termovke in ugotovili, da proizvajalci obljubljajo preveč

Vlaga in lomljena zrna

Preverijali so vsebnost vlage, količino lomljenih zrn in druge nepravilnosti, ki vplivajo na kakovost riža, morebitno vsebnost težkih kovin in aflatoksinov, ocenili so tudi senzorične lastnosti surovega in kuhanega riža ter ustreznost označb. "Izdelkom so končno oceno na testiranju zniževale predvsem slabše ocene glede vsebnosti vlage in količine lomljenih zrn ter pogosto pomanjkljiva imena in nejasno poreklo. Poreklo surovine je bilo na primer navedeno le na treh izmed dvanajstih izdelkov," ugotavljajo na ZPS. 

Več o testu ZPS si lahko preberete tukaj.

Najmanj vitaminov in mineralov vsebuje brušen riž

  • Nebrušen v primerjavi z brušenim vsebuje več prehranske vlaknine, še enkrat več mineralov (kalij, magnezij, fosfor, kalcij, cink) in vitaminov iz skupine B, saj se te snovi skrivajo v semenski ovojnici in kalčku, ki ju z brušenjem odstranijo.
  • Nekaj več hranilnih snovi kot brušen vsebuje tudi parboiled riž, saj med tehnološko obdelavo nekaj mineralov in vitaminov preide iz luščine in tanke semenske ovojnice v notranjost riževih zrn.

Na ZPS vam ob vsem tem svetujejo, da vrsto riža izberite glede na jed, ki jo boste pripravili. Če nemarate zlepljenega riža, bodite pozorni, kaj piše na embalaži. Izdelke, ki imajo v imenu ali na embalaži omenjeno, da gre za lomljen riž, raje pustite na polici, saj se tak riž običajno zaradi več škroba bolj zlepi.

Test Zdravje Zveza potrošnikov: Med otroškimi kašicami kar nekaj razlik

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice