Zdravje > Prehrana
1999 ogledov

Toliko kalorij ima zimsko sadje

pomaranče pomarančni sok Shutterstock
Med sadnimi dobrotami v zimskem času napogosteje posegamo po kakijih, kivijih, pomarančah, jabolkih, granatnih jabolkih in hruškah. Preverili smo, koliko kalorij ima.

"Precej časa so bile pomaranče, kakor tudi večina ostalih citrusov, pojmovane le kot dober vir vitamina C. Danes vemo, da so pomaranče tudi dober vir kalija in folatov, ostalih flavonoidov, ki spodbujajo razstrupljanje, varujejo pred poškodbami zaradi prostih radikalov in ščitijo pred rakavimi obolenji," opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu.

Po pomarančah bi morali po njihovih besedah pogosto poseči kadilci, ljudje, ki uživajo večje količine alkohola, otroci, starostniki in ljudje, ki okrevajo po operacijah, zlomih, opeklinah. 

Sto gramov svežih pomaranč ima sicer okoli 50 kcal.

pijača Ste vedeli? Zdravje Niso vse kalorije enake Koruza Odgovor Zdravje Toliko kalorij ima koruza Dišeče kuhano vino Magazin Katero kuhano vino ima manj kalorij, belo ali rdeče?

Granatno jabolko največ kcal

Praznik kakija v Strunjanu | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
Kaki ima po navedbah strokovnjakov z inštituta visok delež sladkorja, več kot ga je v drugih sadežih – jabolkih, breskvah, hruškah in pomarančah. "Je vir kalcija in kalija, vsebuje tudi magnezij in fosfor ter cink, železo, mangan. Bogat je z vitaminom A, vsebuje pa tudi vitamin C. V njem se nahaja prehranska vlaknina ter veliko antioksidantov, kot so askorbinska kislina, karotenoidi, polifenoli in tanini," opisujejo.

Sto gramov kakija ima 70 kcal.

"Kivi ima več C vitamina kot limona, več cinka kot jabolko, ter približno enako kalija kot banane, ki slovijo po visoki vsebnosti tega minerala. Poleg tega je tudi bogat vir vitamina E," pravijo na Nutrisu. 

Po njihovih navedbah vsebuje tudi veliko klorofila, kar je drugače značilno za zelenjavo. Ta posebnost ga loči od ostalih sadežev.

Sto gramov kivija ima okoli 60 kcal. 

Sto gramov jabolk vsebuje prav tako 60 kcal, hruške imajo 65 kcal, granatna jabolka pa 74.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice