Zdravje > Prehrana
102 ogledov

Tudi Slovenija bo preverjala izdelke multinacionalk

Živila Profimedias
Primerjalna analiza nekaterih prehranskih izdelkov kmalu tudi v Sloveniji. Čehi v 35 odstotkih testiranih prehranskih izdelkov odkrili bistvene razlike v vsebini.

Že več tednov javnost razburjajo rezultati primerjalnih analiz enakih izdelkov, ki so jih naredile nekatere države vzhodne Evrope in so pokazali na slabšo kakovost izdelkov v teh državah kot na zahodu.

Gre za vprašanje dvojne kakovosti oziroma različne obravnave potrošnikov, o čemer smo na našem portalu sicer opozarjali že lani, vendar so nam pristojni odgovorili, da pri nas ni zaslediti težav. Problematika dvojne kakovosti prehranskih proizvodov pod eno blagovno znamko v Sloveniji ni tako velika kot v nekaterih vzhodnoevropskih državah, so nam odgovorili z ministrstva za kmetijstvo. 

V EU dve kategoriji ljudi

Nedavno nazaj so voditelji držav Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške Evropsko komisijo tudi uradno pozvali k sprejetju ukrepov, saj po njihovem takšna praksa "ponižuje in ustvarja dve kategoriji ljudi".

Kmetijski ministri EU so se tako v začetku marca dogovorili, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni. 

Pridružuje so torej tudi Slovenija

Če so torej  Slovaška, Madžarska Češka že opravile primerjalne analize -  Hrvaška jih še izvaja -  jih sedaj napoveduje tudi Slovenija. Kot je za STA pojasnil kmetijski minister Dejan Židan, dogovori z Zvezo potrošnikov Slovenije že potekajo.

Slovenija pa naj bi tako v naslednjih tednih na nekaterih segmentih naredila svoje testiranje in analizo. Rezultati na evropski ravni pa bodo znani sredi leta, je dejal.

"Že sedaj poteka veliko analiz hrane, a so usmerjene v ugotavljanje, ali je hrana varna za ljudi, ali se zapisani podatki na deklaracijah ujemajo s konkretno sestavo prehranskih produktov,"  je za slovensko tiskovno agencijo dodal Židan, ki je ponovil, da multinacionalke delno različno sestavo argumentirajo, da se s tem prilagajajo regionalnim okusom in tudi kupni moči posameznim trgom: "Oba argumenta sta sprejemljiva, če je to na embalaži označeno. Če pa ni, gre za zavajanje potrošnikov," je še poudaril minister.

Takšno hrano je treba označiti

Židan je izpostavil, da dvojna kakovost hrane v EU ni sprejemljiva:"Če torej multinacionalke izdelujejo živila, ki imajo različne kakovostne parametre, naj to tudi označijo. Če torej nekdo proizvajal neko čokolado drugačno za zahodno kot vzhodno Evropo, naj to označi in bomo videli, koliko ljudi bo slednjo še kupilo," je dejal Židan. 

V češki analizi tretjina prehranskih izdelkov z različno vsebino kot v Nemčiji

Čehi so pregled trga glede razlik pri prehranskih izdelkih na njihovih policah in na trgovskih policah v Nemčiji opravili že leta 2015. Za STA so posredovali rezultate analize, ki kažejo, da so v 35 odstotkih testiranih prehranskih izdelkov odkrili bistvene razlike v vsebini.

Izdelke pregledala neodvisna komisija

Za projekt so sestavili posebno neodvisno komisijo, ki je že v začetku predlagala izločitev enega testiranega izdelka, in sicer konzervirane tune, to pa zaradi nejasnosti, ali gre za enak izdelek, ki ga prodajajo v obeh omenjenih državah.

Od 23 testiranih izdelkov so jih osem ocenili kot različne, ostale pa kot enake oz. zelo podobne. Raziskovalci niso ocenjevali, kateri izdelki so višje ali slabše kakovosti, iskali so le razlike v izdelkih in jih odkrili v 35 odstotkih testiranih izdelkov.

Testirane izdelke so nakupili v nemških trgovinah Kaufland, Edeka in Rewe ter v čeških Kaufland, Tesco in Albert.

Izdelke je izbrala komisija, analizirali pa so jih v akreditiranih laboratorijih češke Univerze za kemijo in kemijsko tehnologijo ter v laboratoriju Eurofins. Pregledali so jih tudi izvedenci v senzorični analizi. Posebna komisija je potem pregledala rezultate in ugotavljala, ali gre dejansko za enake izdelke.

Največ razlik v pijačah

Največ razlik so po vseh analizah in ocenah našli v izdelkih Pepsi cola, Sprite, ledenem čaju z okusom limone proizvajalca Nestea, v kavi Kronung proizvajalca Jacobs, jogurtu activia z okusom jagode (Danone), margarini Rama (Unilever), ribjih palčkah Iglo in mesnih konzervah Tulip. 

Komisija je pregledala tudi cene na enoto izdelka. Večina, kar 15 izdelkov, je bila dražja na Češkem.

 

Komentarjev 6
  • jozicamurn 16:42 15.marec 2017.

    Se opravičujem glede mojih uporabljenih besed, ma ste razumeli kaj sem hotela rečt. Sedaj bodo planili volkovi z "SPOŠTUJMO SLOVENSKO" in kaj a to pomeni da moram naše sranje 2x več plačati?! No saj razumete.

  • jozicamurn 16:41 15.marec 2017.

    Ne mi sedaj srati o tem, da bo 2x dražje "slovensko" bilo boljše od nečesa iz tujine. Poserjem se na ta vaš marketing. Samo en primer: Poli salama = 7.10 eur kg, pršut pa dobim za 7 eur kg že! ...prikaži več Kupujem tisto kar je kvalitetno in ceneje in me ne zanima to vaše natolcevanje "KUPUJEM SLOVENSKO", poserjem se na "slovensko" če mi cena ne odgovarja in je predrago.

  • mirror 09:14 15.marec 2017.

    Tega filma pa pri nas ne boste videli.