Zdravje
25238 ogledov

Prekinjena dobava tabletk Cerazette, zamenjave ni

kontracepcija Shutterstock
Ginekologi ženske po tabletke napotijo v tujino. Potne stroške morajo kriti same, stroške nakupa pa ZZZS povrne. Kako do povračila denarja?

V Sloveniji trenutno ni mogoče dobiti kontracepcijskih tabletk, ki vsebujejo le progestagen, kažejo podatki v centralni bazi zdravil. Do nedavnega so bile v Sloveniji na razpolago tablete Cerazette, ki jih proizvaja podjetje Merck Sharp & Dohme (MSD).

Proizvodnja prizadeta zaradi kibernetskega napada

MSD je Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) o motnji preskrbe obvestil 1. oktobra letos. Težave so nastale zaradi kibernetskega napada. "Računalniško omrežje družbe MSD je bilo 27. junija prizadeto v globalnem kibernetskem napadu, ki je vplival na IT-sisteme družbe. Družba MSD je v postopku ponovnega vzpostavljanja oziroma normaliziranja proizvodnih operacij," so sporočili. 

Konec januarja spet v naših lekarnah?

Kot napovedujejo, bo Cerazette v škatli s 84 tabletami (3x28) morda mogoče dobiti po 19. januarju. Še vedno pa ne bo mogoče dobiti manjših škatlic, v kateri je 28 tabletk. Konec novembra je podjetje agenciji za zdravila prijavilo začasno prenehanje proizvodnje tabletk v manjšem pakiranju, informacij o novi predvideni proizvodnji manjšega pakiranja ni, JAZMP pa si trenutno prizadeva priskrbeti večje pakiranje zdravila Cerazette (3x28tbl) na našem trgu.

Tabletke za doječe matere in druge

Tabletke Cerazzete jemlje 12 odstotkov uporabnic kontracepcijskih tablet. Na naše tržišče so prišle leta 2008 in so bile v Sloveniji edina dostopna kontracepcijska tabletka, ki ne vsebuje hormona estrogena. "Gre za edine kontracepcijske tablete, ki jih ženske lahko jemljejo od prvega poporodnega pregleda in ne vplivajo na količino materinega mleka. Prav tako nimajo nobenega negativnega vpliva na otroka, " razlaga prim. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva.

V prvem letu po porodu v Sloveniji je delež umetnih prekinitev nosečnosti kar 2,5-krat večji kot med drugimi ženskami v rodni dobi.

dojenje Magazin Dojenje ni zaščita

"Za nekatere ženske nezamenljive"

Cerazette je kontracepcijska tableta, ki se dobi na recept, od drugih pa se razlikuje po tem, da vsebuje le progestagen in sodi med novejše zdravilo iz skupine progestagenske oralne kontracepcije. "Predpisujemo jih tudi ženskam, ki imajo kontraindikacije na klasično tabletko, kadilkam po 35 letu starosti in ženskam s prekomerno težo," razlaga Strahova.

Uporabljajo jih tudi ženske z migrenami, ženske z boleznimi srca oziroma ožilja, ženske s povišanim krvnim tlakom ali ob dolgotrajni sladkorni bolezni, ženske, ki so prebolele globoko vensko trombozo. Primerne so pri bolezni srčnih zaklopk s komplikacijami, ob znani povečani nagnjenosti k strjevanju krvi, akutni bolezni žolčnika ali blagi jetrni cirozi. Lahko jih uživajo tudi ženske, ki želijo, da je zdravstveno tveganje ob hormonski kontracepciji čim manjše, na primer po 40 letu starosti.

"Za nekatere ženske so te tablete nezamenljive," dodaja primarij Strahova.

Tatovi so ukradli napravo za napihovanje velikega kondoma, slednjega pa so pusti Magazin Kako izbrati kontracepcijo? (Foto: Shutterstock) Tabu tema Zdravje Vazektomija še vedno tabu tema

Dovoljenje za promet z zamenljivimi tabletami z isto učinkovino ima v Sloveniji tudi podjetje Gedeon Richter Plc., ki proizvaja tablete Cerelle. Ginekologi jih še ne predpisujejo, saj je bilo dovoljenje za promet z zdravili v Sloveniji izdano šele pred dobrim letom dni in so zanj tudi izkazane motnje v oskrbi, kar najverjetneje pomeni, da podjetje tablet še ni dalo v promet v Sloveniji. 

Po tablete v Avstrijo: Potne stroške plačate sami

Ginekologi v Sloveniji lahko ženskam še vedno predpišejo progestagenske tablete, vendar morajo uporabnice z receptom čez mejo, v Avstrijo. Tam tablete plačajo, nato pa jim Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) stroške povrne. "Predmet povračila so stroški zdravil, ne pa tudi potni stroški," pa opozarjajo na ZZZS.

Ne glede na uvedbo e-recepta je za nakup zdravil v tujini potreben predpis papirnatega recepta. Zdravnika torej opozorite, da potrebujete papirnati recept, v primeru povračil mora biti zdravilo predpisano na zeleni receptni list.

Krijejo ceno, ki velja za slovenske lekarne

Za zdravila ali živila, ki so razvrščena na listo zdravil, zaradi motene oskrbe pa jih začasno ni mogoče dobiti v slovenskih lekarnah, zato je potreben nakup v tujini, zavod povrne ceno zdravila na računu v enakem odstotnem deležu, kot bi ga kril v primeru izdaje v slovenski lekarni. Za majhno škatlico Cerazzete je to 5,79 evra (v Sloveniji se doplača 1,26 evra), za škatlico s 84 tabletkami pa 17.92 evra. Za škatlico Cerelle z 28 tabletkami, ZZZS krije ceno 5,01 evra. 

Potrebujete tudi potrdilo lekarne

Zavarovana oseba lahko vloži vlogo po pošti ali se osebno zglasi na Območni enoti ali izpostavi ZZZS. Za povračilo stroškov nakupa je potrebno izpolniti dopis ali obrazec, ki ga najdete tukaj. Priložiti morate recept na podlagi katerega je kupljeno zdravilo, potrebujete pa tudi potrdilo lekarne, ki mora vsebovati datum izdaje potrdila, podpis farmacevta in žig lekarne, ki je lahko na zadnji strani recepta ali kot ločena listina ter izvirnik računa lekarne za kupljeno zdravilo oziroma živilo.

Protest proti doplačevanju kontracepcije Slovenija Doplačevanja kotracepcije (še) ne bo

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • stary1 21:21 09.december 2017.

    ERJAVEC JE CAR zidan je tudi car

  • Avatar tupatam
    tupatam 17:55 08.december 2017.

    Kot v Yugi,se še spomnite?

  • Avatar Leon
    Leon 14:55 08.december 2017.

    Pajade ! Hekerji so krivi ,da imamo takšno vlado ?