Zdravje
2590 ogledov

"Pride do padca, potem pa se spet pojavi enak vzorec ..."

Nuška Čakš Jager Bor Slana/STA
Podatki kažejo, da se epidemija pri nas ne umirja. Vsak vikend pride do padca števila novih okužb, potem pa se ponovno pojavi enak vzorec, že nekaj tednov zapored.

Namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci vlade povedala, da smo v Evropi že presegli 21 milijonov potrjenih primerov covida-19. Največ so jih zabeležili v Rusiji, Franciji in Veliki Britaniji. Skupno je umrlo 480 tisoč ljudi, največ v Italiji.

Stanje v Evropi | Avtor: NIJZ NIJZ

V večini evropskih držav se okužbe vse hitreje širijo, recimo na Danskem, Švedskem, v Baltskih državah, kjer ne zmorejo zaustaviti trenda rasti, je povedala Čakš Jager, število okuženih pa je uspelo znižati Italiji, Madžarski, Grčiji, Poljski, Španiji, Avstriji.

"Trend v Evropi ni najbolj ugoden," je priznala strokovnjakinja z NIJZ.

Evropske države | Avtor: NIJZ NIJZ

Na spletni strani NIJZ so vzpostavili posebno spletno stran, na kateri lahko prebivalci dostopamo do celotnih dnevnih ter tedenskih poročil in analiz. Kot je povedala Čakš Jagrova, podatki kažejo, da se epidemija pri nas ne umirja, vsak vikend pride do padca števila novih okužb, potem pa se ponovno pojavi enak vzorec, že nekaj tednov zapored. Pozitivnih testov je dnevno okrog 30 odstotkov. 

Bistveno bolje ni niti v domovih starejših občanov. 

Število aktivnih primerov | Avtor: NIJZ NIJZ
Ljudje naj bi se najpogosteje okužili v lastnem gospodinjstvu in na delovnem mestu, povečuje se tudi prenos virusa na zasebnih druženjih, dostikrat pa se zgodi, da ljudje ne vedo, kje so se okužili.

Nove okužbe glede na lokacijo prenosa | Avtor: NIJZ NIJZ

Čakš Jager je ocenila, da so bile v boju z epidemijo najbolj uspešne tiste regije, ki so najbolj opozarjale ljudi, naj se držijo ukrepov. Dodala pa je, da je težko analizirati, kateri ukrepi so najbolj pripomogli k rešitvi stanja. 

Kot je razložila, v Sloveniji spremljajo bolnike, ki so umrli s covidom in ne nujno zaradi covida, podobno sta uvedli tudi Norveška in Velika Britanija. "Beležimo vse, ki so 28 dni pred smrtjo imeli potrjen covid," je dodala.

Spremljanje umrlih | Avtor: NIJZ NIJZ
Opozorila pa je, da zdaj prihaja do zamujanja podatkov o smrti, saj prijave pridejo kasneje.

Umrljivosti v državah iz katerega koli razloga pa sledi inštitut EuroMomo. "Lahko vidimo, da smo Slovenci kar visoko nad povprečjem, kar se tiče smrti glede na katerikoli razlog," je še dejala Čakš Jager.

Covid-19 in božično-novoletni prazniki Covid-19 Slovenija To je glede napovedi omejitev za praznike povedal Kacin

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 14:31 17.december 2020.

    pa dejte že nehat glumit, sam to povejte kdaj bomo vsi okuženi in kdaj jih sploh testirate, al ste števc že obrnil naokol ... teh basačev ne zmanjka ... ja okuženi, smo , bolani, poškripal bomo ... sej tega si ...prikaži veči zarotniki želijo, so pa pesjani, ker ne dajo milostnega strela, ampak delajo delo bolnicam , folk se matra do konca , v mukah ... ampak temu se reče "HUMANO!" ... ja res je humano

  • Mary_Buchholtz 20:07 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • Avatar praufo
    praufo 18:46 16.december 2020.

    ja že spet ena nova, ta je pa še lepša "... nobena ni lepša kot moja, moja ..."