Zdravje
4431 ogledov

Raste število otrok, ki morajo v bolnišnico

otrok bolnišnica
Število otrok, pri katerih se po okužbi s covidom-19 razvije večorganski vnetni sindrom, narašča.

Trenutno se v bolnišnici zdravijo štirje otroci, pri katerih je prišlo po okužbi z virusom covid-19 do večorganskega vnetnega sindroma. V zadnjem obdobju v UKC Ljubljana beležijo porast teh primerov, pravijo. Do zdaj so zdravili 45 otrok z večorganskim vnetnim sindromom. 

"Otroci so zaradi vnetnega sindroma v povprečju hospitalizirani 14 dni, potem nadaljujejo zdravljenje doma, lahko tudi več mesecev," dodajajo. Vsa zdravljenja do zdaj so bila uspešna. 

Trenutno sta zaradi covida hospitalizirana dva otroka, en star 9 dni, drugi 11 let. Da je potek zdravljenja pri večini otrok ugoden, je v izjavi o razmerah v zdravstvu v četrtek potrdila tudi predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana dr. Tatjana Lejko Zupanc, ki pa je poudarila, da tudi otroci zbolevajo za covidom. "Na srečo poteka večinoma brez težav. Zdaj je en primer nekaj dni starega dojenčka, ki je še vedno na intenzivni negi," je povedala.

Prvi primer večorganskega vnetnega sindroma je bil pri nas diagnosticiran v drugem valu septembra lani. Od takrat so do zdaj zdravili že 45 otrok, pri katerih se je po okužbi s SARS-CoV-2 razvil večorganski vnetni sindrom. Najstarejši je bil star 17 let in pol, najmlajši pa 4 leta in pol. 

Pozorni bodite na simptome

Prvi simptom večorganskega vnetnega sindroma je visoka vročina, ki jo je težko zbiti. Prisotna je še slabost, utrujenost, glavobol, pogoste so bolečine v trebuhu, lahko tudi driska. Včasih otroci bruhajo, očesni veznici sta pordeli, na koži se lahko pojavijo različne vrste izpuščajev, rdečina na dlaneh ali podplatih. 

Pri večini otrok pride pri težav s srcem. Zmanjša se krčljivost srčne mišice, v nekaterih primerih so prizadete žile, ki so pomembne za prehranjevanje srca. Redkeje so prizadeti drugi organi. Dr. Tadej Avčin s Pediatrične klinike poudarja, kako pomembno je hitro prepoznati znake, da se čim prej začne zdravljenje. Dlje kot vnetje traja, dolgoročnejše so namreč posledice.

Visoka vročina pri otroku Zdravje Število okužb dihal med mlajšo populacijo je v razmahu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 12:03 26.november 2021.

    Glavno vprašanje. Katere vse bolezni poleg covid sprozijo vecorganski vnetni sindrom?

  • bobubob 08:34 26.november 2021.

    Trudijo se, da jim končno ne bi verjeli vseh izrečenih neumnosti oz. nelogičnosti, pa jim ne uspe....

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:41 26.november 2021.

    To, da spet "ni" gripe in akutnih respiratornih bolezni, ki so prejšnja leta v tem obdobju polnile bolnišnice in intenzivne oddelke, je jasen pokazatelj, da se vse te okužbe in obolenja preprosto pripišejo Covidu, ker "stroki" Covid pač prinaša veliko ...prikaži več denarja.. Podobno je s PCT ukrepi za katera je celo WHO sedaj ugotovila, da ne delujejo v smislu omejevanja okužb, ampak celo obratno !!....Saj na koncu se bo vse razkrinkalo, vendar škoda je že storjena...