Zdravje
739 ogledov

"Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte"

Omikron Profimedia
Najboljši scenarij glede omikrona bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti.

Bolj prenosljiv, a blažji

Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je danes dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov.

Fauci je dejal, da je omikron zagotovo zelo prenosljiv, zelo verjetno celo bolj od delte, ki je trenutno prevladujoča različica v ZDA in po svetu. Za omikron velja tudi, da so pogostejše ponovne okužbe, je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Povzročal naj bi manj hospitalizacij kot delta

Podatki o učinkovitosti cepiv, ki so sedaj v uporabi, proti omikronu naj bi bili znani v naslednjih dneh ali tednu dni, vendar pa dosedanji podatki iz Južne Afrike kažejo, da omikron povzroča manj hospitalizacij kot delta.

Podatki sicer bolj temeljijo na mlajši populaciji, pri kateri je tudi na splošno manj možnosti za hospitalizacijo zaradi covida-19.

Najboljši scenarij glede omikrona bi bil po Faucijevih besedah ta, da gre za bolj prenosljiv virus, ki ne povzroča resnih obolenj in ne povečuje števila hospitalizacij in smrti. Najslabši scenarij pa bi bil ta, da omikron ni le bolj prenosljiv, ampak povzroča resnejša obolenja in bo nastal nov val pandemije, ki ga cepiva ali prejšnje okužbe ne bodo ublažile.

V 38 državah še nobenega smrtnega primera

Različico omikron so doslej zasledili v 38 državah, vendar še ni bila povezana z nobenim smrtnim primerom.

Bidnov svetovalec sicer še naprej priporoča zaščitne maske v zaprtih prostorih tudi cepljenim osebam, priporoča tudi poživitveni odmerek cepiva, ki močno povečuje prisotnost protiteles.

V ZDA so do torka cepili 60 odstotkov vsega prebivalstva, kar za Faucija ni dovolj. Opozoril je, da cepljenje ovirajo dezinformacije, še posebej v večinsko republikanskih zveznih državah.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • jate 19:55 07.december 2021.

    super če sem z lahkoto prebolela delto bo ta omikron mala malca,upam da zbolim tam nekje aprila/maja ,da se mi status prebolevnika podaljša še za 6 mesecev,ker se ne mislim cepit...