Zdravje
13504 ogledov

Reuters: Izrael je zaustavil epidemijo delte. To je njihova strategija.

Covid-19 Epa
Po štirih najtežjih mesecih epidemije covida-19 Izrael beleži strm padec novih okužb in težjih potekov bolezni.

Kot je znano, Izrael je bil junija prizadet s četrtim valom epidemije novega koronavirusa, prevladovala je delta različica. Kot poroča Reuters, država v teh dneh končno beleži padec številk novih okužb, k čemur naj bi po mnenju pristojnih pripomogla cepljenja s tretjim odmerkom, uvedba covid potrdil in obvezna uporaba mask. 

Namesto, da bi uvedla novo zapiranje države, se je izraelska vlada odločila za tretji odmerek Pfizerjevega cepiva za vse državljane, starejše od 12 let, ter predpisala obvezno uporabo dokazil o cepljenju in mask na javnih prostorih. 

"Iz dneva v dan razbijamo delta val," je v torek povedal izraelski premier Naftali Bennett, ki je vladi pripisal zasluge za napredek, ki bo državi omogočal kolikor toliko normalno življenje s koronavirusom. Izraelska strategija "Živeti s covidom", ki je sicer imela svojo ceno, je pustila šole in gospodarstvo odprta. 

Prvi za tretji odmerek starejši od 60 let

Izrael je te dni svoja opažanja predstavil Ameriški agenciji za hrano in zdravila; podatki kažejo, da so se pri ljudeh, starejših od 60 let, ki so prvi prejeli tretji odmerek cepiva, okužbe hitro začele nižati, medtem ko so v ostalih starostnih skupinah ostale na zaskrbljujoči ravni. 

Mlajši od 60 let so predstavljali 75 odstotkov hospitaliziranih s težjim potekom bolezni. Tretji odmerek se je izkazal za učinkovitega pri osebah, starejših od 40 let, medtem ko podatki za najstnike in mlajše odrasle še niso dostpni. Tamkajšnje ministrstvo za zdravstvo pri tem izpostavlja, da tretji odmerek pri mlajših ni povečal tveganje glede miokarditisa. 

Ran Balicer, ki vodi vladno posvetovalno skupino za koronavirus, je ob predstavljanju podatkov za Reuters povedal, da je kombinacija vseh ukrepov zajezila delto v Izraelu, pri čemer je izrazil prepričanje, da je bilo cepljenje oziroma tretji odmerek najmočnejše orožje. 

zivljenje02.04.08...tablete...zdravila...foto: iStockphoto... Novo Zdravje Tablet za covid-19 do konca leta?

Pomisleki glede previsoke cene

Nekateri strokovnjaki so imeli ob izraelski odločitvi za tretji odmerek pomisleke, sploh pri mladih odraslih in najstnikih. Trdili so, da pozitivni učinki slednjega niso jasni. Premierja so kritizirali, ker ni želel uvesti strožjih ukrepov, ki bi od začetka preprečili širjenje delta različice. Pridružili so se jim tudi nekateri izraelski državniki, ki so se bali, da bo imela politika "Živeti s covidom" previsoko ceno. 

Pri tem je Sharon Alroy-Preis z izraelskega zdravstvenega ministrstva poudarila, da imajo 1400 mrtvih v zadnjem valu. "Seveda ima puščanje odprtih šol in gospodarstva svoje prednosti, pa tudi slabosti." Bolnišnice so bile v zadnjih štirih mesecih prepolne obolelih, zdravstveni delavci so na robu svojih moči. 

Doslej je tretji odmerek prejelo 3,7 milijona ljudi, več od tretjine izraelske populacije. "Izrael je bila prva država, ki se je soočila s kombinacijo delta različice in masovnega pojava slabe imunosti, gotovo pa ne zadnja. Tudi druge države, ki se bodo soočile s to kombinacijo, bodo na podobni preizkušnji. Cena je lahko vedno visoka," je ob predstavitvi številk še povedal Ran Balicer z izraelske vladne posvetovalne skupine za koronavirus. 

Covid-19 Izjava zdravnice Zdravje Delta različica vse bolj brutalna, to so opažanja zdravnice

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • dani5 19:15 17.oktober 2021.

    Ne vem na osnovi česa imajo podatke. https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/dashboards/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  • Avatar @narhist
    @narhist 18:46 17.oktober 2021.

    Ko udari peti val, pa sledi četrti odmerek ...

  • lovro4 18:25 17.oktober 2021.

    Razen par držav vsa J. Amerika že uporablja Ivermectin. Vguglajte : covid in (Urugvaj, Panama, Čile, Paragvaj, Kolumbija,...) Nekakšnega covida praktično NI! Komaj za vzorec. Samo kreteni kot mi se še ubadajo s tako imenovanimi cepivi.