Zdravje
3060 ogledov

Se bo treba še enkrat cepiti? Logarjeva tudi o tretjem poživitvenem odmerku

Mateja Logar, infektologinja Vlada RS Mateja Logar, infektologinja
"Če bi bil pritisk na bolnišnice velik, bi bilo treba razmišljati o dodatnih ukrepih, vključno z zapiranjem."

Čeprav je vlada spremenila strategijo bitke s covidom-19 in se odločila, da se bo odslej predvsem zanašala na pogoje PCT, je vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar v oddaji 24 UR zvečer pojasnila, da določeni ukrepi ostajajo. "Gre za splošne ukrepe: nošenje mask, kadar ni pogoja PCT, upoštevanje higiene kašlja, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, ustrezno prezračevanje. Brez tega ne moremo računati, da se okužbe ne bi širile," je dejala. Kot najbolj pomembno pa je izpostavila zadostno precepljenost, ki nam bo po njenih besedah omogočila mirno poletje in jesen.

Testiranje na koronavirus Slovenija Janša: Digitalno potrdilo tudi za obiske ustanov, testiranje nič več brezplačno

"Smo v zaostanku, računali smo, da bomo do začetka poletja dosegli 60 odstotkov, žal je odstotek nižji," je priznala. A vsak, ki se odloči za cepljenje, pomembno prispeva k temu, da bodo šole odprte ter da bo zdravstvo in gospodarstvo funkcioniralo, je dodala.

Po njenem mnenju bo odločitev, da testiranje ne bo več brezplačno, spodbudila cepljenje. "Tako je bilo v Franciji. Dva milijona ljudi se je takoj po tem odločilo za cepljenje. Test nekaj pove tistih 48 ur, a ne nudi nobene zaščite," je razložila. Upa, da bo situacija jeseni in pozimi takšna, da zapiranje ne bo potrebno. Kot je dejala, bo pomembno merilo tudi število postelj v intenzivni enoti. "Če bi bil pritisk na bolnišnice velik, bi bilo treba razmišljati o dodatnih ukrepih, vključno z zapiranjem."

covid potrdilo francija epidemija Svet Macron napovedal zaostrovanje, sledil neverjeten odziv

Trenutno zdravnikom največ težav povzroča različica delta, ki se hitro širi v populaciji. Kljub temu pa so po besedah Mateje Logar vsa cepiva učinkovita tudi proti tej različici. "Podatki se zbirajo, po potrebi se bomo odločali tudi o tretjem poživitvenem odmerku," je sklenila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 09:10 16.julij 2021.

    cepljenje. po prvi cigareti še nihče ni umrl. in tudi po stoti ne. po 10 letih po prenehanju kajenja pa je marsikdo zaradi "stranskih" učinkov kajenja. tudi po litru vina se ne umre, ampak marsikateri trezen pa je umrl zardi ...prikaži večdi pijanega šoferja. pa ste v ta glavni v vladi to prepovedal ? kje si Krek in NIJZ ? kolk predsednikov je zbolel za c-19 pa so stari ? a je kdo umrl ? kar jest vem nihče. in zakaj so potem umrirali ljudje, ki imajo penzion. sem zelo zloben. da jim ga ni treba več izplačevat.

  • pravičnik77 08:50 16.julij 2021.

    Beovićka mi že razmišljamo o zapiranju .. tebe in tebi podobnih... in o tem da ključ po zaprtju izgubimo!

  • Avatar Leon
    Leon 08:49 16.julij 2021.

    Podatki se zbirajo, po potrebi se bomo odločali tudi o tretjem poživitvenem odmerku," je sklenila. Torej čaka na ukaz prishtinskega doktorja ali bo uspel porabiti vsi zalogo nakupljenega cepiva .

Sorodne novice