Zdravje
2017 ogledov

Slabo ustno zdravje povezali z resno spremembo v možganih

Profimedia
Glede na rezultate nove japonske študije sta bolezen dlesni in izguba zob povezana z zmanjšanjem volumna možganov v hipokampusu, ki igra pomembno vlogo pri spominu in Alzheimerjevi bolezni

V raziskavi, objavljeni v znanstveni publikaciji Neurology, je sodelovalo 172 ljudi, ki so bili v povprečju stari 65 let. Na začetku študije so bili deležni temeljitih zobozdravstvenih in parodontalnih pregledov ter testov spomina, pri katerih pa ti ljudje niso imeli znakov kognitivnega upada.

Dvakrat, v razmiku štirih let, so vsakemu od njih volumen možganov ocenili z magnetno resonanco (MRI). Opravili so jim tudi temeljit pregled ustne votline, bolezni dlesni in izgubo zob.

Raziskave so pokazale, da sta število zob in obseg bolezni dlesni povezana s spremembami v levem hipokampusu možganov.

"Levi hipokampus ima ključno vlogo pri kognitivnih sposobnostih. Zmanjšanje njegovega obsega bi lahko povzročilo kognitivne okvare, vključno z izgubo spomina in težavami z orientacijo v prostoru," je za Medical News Today pojasnil Bei Wu, prodekan za raziskave na newyorški univerzi Rory Meyers College of Nursing.

Ustno zdravje in druge bolezni

Vse več znanstvenih študij dokazuje, da je ustno zdravje povezano s splošnim zdravjem. Okužbe pri parodontalni bolezni motijo mehanizme koagulacije in povzročajo spremembe v stenah koronarnih arterij. Nekatere bakterije, ki se sproščajo ob vnetju obzobnih tkiv, sodelujejo pri nastanku ateroskleroze.

Bolniki, ki imajo napredovalo parodontalno bolezen, so izpostavljeni dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt kot ljudje brez vnetja obzobnih tkiv. Obstaja tudi povezava med parodontalnimi obolenji in pogostnostjo srčnega in možganskega infarkta, slabšim stanjem sladkorne bolezni ter nekaterimi dermatološkimi boleznimi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.