Zdravje
59910 ogledov

Te regije so spet v porastu

Ljubljana Anže Petkovšek Utrip Ljubljane med pandemijo Covid-19.
V teh občinah je bilo v petek potrjenih največ novih primerov.

V petek je bilo opravljenih 4861 testov PCR, s katerimi je bilo potrjenih 948 okužb. Delež pozitivnih je znašal 19,5 odstotka. Od ponedeljka se delež pozitivnih testov PCR giblje od 18,7 do 20,6 odstotka. 

Stanje v bolnišnicah se še naprej umirja. V bolnišnicah se zdravi 513 bolnikov s covidom-19, kar je šestnajst manj kot dan prej. Zdravljenje na oddelkih intenzivne nege potrebuje 95 bolnikov s covidom-19, kar je enako kot dan pred tem. Iz bolnišnic so odpustili 49 ljudi. Umrlo je 13 oseb. Ob tem Sledilnik opozarja na zmerno rast sprejemov v bolnišnice. 

Po podatkih vlade je sedemdnevno povprečje novih primerov 763, kar je malenkost manj kot dan prej. 

Med občinami po številu novih potrjenih okužb v petek izstopajo Ljubljana (126), Koper (43), Maribor (36), Celje (35), Kranj in Domžale (24), Nova Gorica (19), Kamnik (18), Velenje (17), Slovenska Bistrica in Ilirska Bistrica (16), Jesenice (15), Ajdovščina (14), Rogaška Slatina (13), Izola (12), Novo mesto in Ptuj (11). 


"Iz Furlanije-Julijske krajine poročajo o naglem širjenju britanske variante virusa. Temno rdeče obarvana obalno-kraška regija zato žal ne preseneča. Tudi goriška, podravska, savinjska so v porastu," opozarja ekipa Sledilnika. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je zaradi razmer v obalno-kraški regiji povečal kvoto pozitivnih testov PCR, ki jih pregledajo na prisotnost različnih variant, iz 10 na 30 odstotkov. Enako bodo začeli delati tudi za vzorce iz mariborske regije, potem ko je bila pri zdravniku, ki se je vrnil iz Afrike, potrjena južnoafriška različica virusa. 

Spet več okuženih med starejšimi

Medtem ko se je trend rasti v starostni skupini od 5 do 14 let ustavil, pa je še vedno v porastu število okužb v starostni skupini od 65 do 74. V tej starostni skupini so potrdili 110 okužb. Na to, da v zadnjih dnevih zbolevajo mlajši starostniki, je opozorila tudi dr. Bojana Beović. Opozorila je, da bi to lahko obrnilo pozitiven trend, ki je trenutno viden v bolnišnicah. 


Največ okužb sicer še vedno potrdijo v starostnih skupinah od 25 do 64 let, kjer je bilo v petek skupno potrjeno 589 okužb.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • JZekspert 12:10 02.marec 2021.

    Dr. Fuellmich, ta je car, super, da ga ljudje poznajo! Zanesljivo bo uspel, gre za drugi Nuernberg, da tako hude stvari so to, je samo še vprašanje časa, pri nas imamo za obsodit na izjemno stroge kazni zaradi hudih kršitev ...prikaži več človekovih pravic: Beović, Krek, Bitenc, Logar, Ihan, Trampuš, Lejko Zupanc, Kacin, Hojs, Šter, Janša, Cigler-Kralj, Kustec, in številne druge prisklednike, oportuniste, patološke lažnivce in navadne kriminalce!

  • tomaz393 07:49 28.februar 2021.

    A bi nehali že s temi številkami, pa koga to še zanima. Danes je Corona kot lažji prehlad, ljudje pa umirajo zaradi tega, ker niso in ne dobijo pravočasnega zdravljenja ali zdravstvene pomoči, ker je vse podrejeno Coroni. V tej ...prikaži več smeri bi se morali odkrivati resnico.

  • mamax 19:37 27.februar 2021.

    https://www.logicno.com/politika/pred-nama-je-najveci-nurnberg-svih-vremena-reiner-fuellmich-s-ostalim-njemackim-odvjetnicima-oko-kolektivne-tuzbe.html