Zdravje
19896 ogledov

Tako je epidemija vplivala na število novorojenčkov

Novorojenček Profimedia
Strokovnjaki so na začetku epidemije napovedali novo baby boom generacijo. Ali se je napoved uresničila?

Kmalu po tem, ko smo bili v Sloveniji, tako kot v ostalih državah, zaradi vsesplošne epidemije covida-19 primorani ostati doma, so bila družbena omrežja polna napovedi o novi baby boom generaciji. To so za leto 2021 napovedovali tudi evropski strokovnjaki za demografijo, a kot kaže, so se pri napovedih ušteli. Italija je v enem letu izgubila celo populacijo Firenc. V Združenih državah že od leta 1979 niso imeli tako malo otrok kot leta 2020.

Kako pa je bilo z novimi otroki v času korone v Sloveniji?

Na število porodov v letu 2020 epidemija še ni tako vplivala, saj so ženske zanosile že pred epidemijo. "Zaznati pa je bilo manjše število konec leta 2020, saj ob začetku epidemije pari zaradi nesigurne in še neznane situacije niso načrtovali nosečnosti," omeni strokovni direktor Aleš Rozman iz kranjske porodnišnice, kjer mesečno opravijo približno 110 porodov.

Prvič mama PROMO Uporabno Strahovi in dvomi so pogosti občutki žensk pred porodom

Damjana Koželj, predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v Novem mestu, pa je dodala: "V primerjavi s prejšnjimi leti opažamo, da se več žensk odloča tudi za tretjega ali četrtega otroka."

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je leta 2020 na svet prijokalo 18.432 novorojenčkov, kar je za 2,7% odstotka manj kot leto poprej. Število porodov je v letu 2020 upadlo v devetih porodnišnicah, pri čemer so največji upad zabeležili v Mariboru. V Sloveniji je sicer število otrok od leta 2010 stalno upadalo, enega večjih upadov pa smo beležili prav pred dvema letoma.

Če je bilo še v letu 2020 število porodov v slovenskih porodnišnicah za skoraj tri odstotke nižje kot leto poprej, pa se je v lanskem letu situacija nekoliko spremenila. Po neuradnih podatkih NIJZ je bilo v letu 2021 v slovenskih porodnišnicah 18.692 porodov, kar je 260 ali 1,4 % porodov več kot v letu 2020. Kot opažajo porodnišnice po Sloveniji, je bilo največ porodov v januarju, juliju in v avgustu, najmanj pa februarja in junija.

Nosečnice zaradi epidemije bolj zaskrbljene

Sogovorniki omenijo, da je imela epidemija velik vpliv na nosečnice, ki so imele precej skrbi v zvezi z razvojem in zdravjem otroka. Poleg nošenja zaščitne maske in prisotnosti partnerja pri porodu so imele veliko vprašanj glede cepljenja v nosečnosti, ki so ga strokovni delavci priporočili.

Nosečnica, nosečnost, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot omeni predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo v Novem mestu, se je večina pacientk posebej na začetku epidemije skrbno držala ukrepov, potem pa se je strah po njenem opažanju nekoliko porazgubil, s tem tudi držanje ukrepov: "Večina nosečnic se še vedno ne cepi, kljub temu da je to zanje priporočeno. Okužba z novim koronavirusom je namreč precej bolj nevarna za nosečnice kot za isto stare nenoseče ženske. Posebej v zadnjem tromesečju je potek lahko zelo težak, večkrat kot pri nenosečih mladih ženskah je nujna intenzivna terapija na respiratorju. V tem primeru je treba nosečnost dokončati prej, zato je otrok nedonošen, kar prinaša več zapletov. Sedaj vemo, da je pri okužbah v nosečnosti več prezgodnjih porodov, otroci so zahirani, večja je tudi možnost za pojav strdkov."

Nosečnost intervju Zdravje Nosečnice, tudi spanje je izjemno pomembno

Čeprav je bilo več takih nosečnic, ki niso imele zapletov, so se v slovenskih porodnišnicah soočali tudi s hujšimi zapleti zaradi okužbe s covidom-19 med nosečnostjo zapleti in se pogosto borili za življenja porodnic in novorojenčkov. Za ključno pri zagotavljanju dobrega zdravstvenega varstva ogroženih nosečnic se je izkazalo sodelovanje med porodnišnicami; težji primeri so bili napoteni v ljubljansko porodnišnico. Tam se na žalost kljub izjemni strokovnosti in požrtvovalnosti ni vedno izteklo brez posledic.

Nosečnica, nosečnost | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri hujšem poteku se lahko stanje nosečnice ali porodnice zelo hitro poslabša, tako da potrebujejo oskrbo v terciarnem centru. Zaradi fizioloških sprememb v delovanju imunskega sistema in sprememb v pljučih imajo namreč nosečnice ob okužbi s covid-19, zlasti v tretjem trimesečju, povečano tveganje za zaplete, zlasti s področja dihal. Ob težjem poteku bolezni pri materi pa je ogroženo tudi zdravje otrok. Največje tveganje za zaplete imajo nosečnice s pridruženimi stanji, kot je npr.  huda debelost, kronične bolezni, zlasti hipertenzija in sladkorna bolezen, večplodne nosečnosti, starejše nosečnice.

"Žal pa niso povsem varne niti mlade in zdrave nosečnice, zato vsem nosečnicam svetujemo, da se natančno držijo vseh preventivnih ukrepov. Najbolj učinkovit ukrep je cepljenje, ki je tudi v nosečnosti varno, zato vsem nosečnicam in njihovim svojcem svetujemo, da se čim prej cepijo. Tistim, ki so že bile cepljene, pa svetujemo poživitvene odmerke, po enaki shemi, ki velja tudi za nenoseče," svetujejo v postojnski porodnišnici, kjer imajo že nekaj zadnjih let vsako leto več porodov.

Petra Paver Smrt otroka Slovenija "Dolgo sem si očitala, ker svojega mrtvega otroka nisem videla"