Zdravje
1824 ogledov

Tako se je v novi študiji odrezalo kitajsko cepivo

cepivo Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
Velika študija pokazala učinkovitost cepiva CoronaVac.

V novi študiji, predstavljeni na 31. evropskem kongresu klinične mikrobiologije in nalezljivih bolezni, znanstveniki poročajo, da cepivo kitajskega proizvajalca Sinovac - CoronaVac nudi 83,5-odstotno zaščito proti simptomatskemu COVID-19 ter 100-odstotno zaščito pred hospitalizacijo. Ugotovitve, objavljene v reviji The Lancet, temeljijo na rezultatih preskusov 3. faze.

Cepivo CoronaVac je inaktivirano cepivo - vsebuje torej inaktivirano obliko SARS-CoV-2. Kot na svoji spletni strani pojasnjuje NIJZ, inaktivirana cepiva vsebujejo povzročitelja bolezni, ki je bil predhodno inaktiviran (toplotno ali kemično). Na ta način izgubi možnost razmnoževanja in ne more povzročiti okužbe. "Inaktivirana cepiva izzovejo slabši imunski odziv kot živa oslabljena cepiva in za zadostno delovanje navadno potrebujejo še poživitvene odmerke," pojasnjujejo.

Oseba, ki je prejela tovrstno cepivo in je nato izpostavljena virusu, pa ima kljub temu večje možnosti, da se izogne okužbi ali vsaj zmanjša njeno resnost. Na podlagi predhodnih rezultatov je CoronaVac v 37 državah prejel dovoljenje za nujne primere, junija ga je začasno odobrila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Vendar testiranja še vedno potekajo.

Rezultati iz Turčije obetavni

Najnovejši rezultati izhajajo iz 3. faze kliničnega preizkušanja v Turčiji, v kateri je sodelovalo 10.029 udeležencev, ki so prejeli bodisi dva odmerka cepiva CoronaVac v razmiku 14 dni bodisi placebo. Udeleženci študije so bili prostovoljci, stari 18–59 let. Raziskovalci so izključili ljudi, ki so v preteklosti že imeli covid-19 ali so se zdravili z imunosupresivi. V študiji prav tako niso vključene nosečnice, doječe matere, osebe, ki imajo alergije na sestavine cepiva ali avtoimuno bolezen.

Znanstveniki so raziskovali, ali lahko cepivo prepreči covid-19, ki bi bil potrjen s testom PCR vsaj 14 dni po drugem cepljenju udeleženca. Študija je trajala 43 dni, zatem je cepivo dobilo dovoljenje za uporabo v Turčiji. V teh okoliščinah so znanstveniki ugotovili, da bi bilo nadaljnje dajanje placeba udeležencem študije neetično.

Po analizi podatkov so znanstveniki ugotovili, da CoronaVac ponuja 83,5-odstotno zaščito pred simptomatskim covidom-19. Od 6.559 cepljenih oseb se je pri devetih 14 dni po drugem cepljenju pojavil simptomatski covid-19, v primerjavi z 32 od 3.470 oseb, ki so prejele placebo. Nihče od cepljenih ni bil hospitaliziran, vendar pa je bilo hkrati hospitaliziranih le šest oseb, ki so prejele placebo.

Izkazalo se je tudi, da je neželenih učinkov po prejemu cepiva CoronaVac malo, o njih je poročalo le nekaj ​​manj kot 19 odstotkov cepljenih in 17 odstotkov oseb, ki so prejele placebo (ta je bil sestavljen iz vseh sestavin cepiva, razen inaktiviranega virusa). Vendar je bilo več kot 90 odstotkov stranskih učinkov blagih, polovica vseh pa ni trajala dlje kot dan dni.  

"Rezultati kažejo, da ima CoronaVac visoko učinkovitost proti simptomatski okužbi s SARS-CoV-2 in hospitalizaciji, skupaj z zelo dobrim varnostnim profilom pri populaciji, stari od 18 do 59 let," je v študiji zapisal prof. Murata Akove z oddelka za nalezljive bolezni in klinično mikrobiologijo na Medicinski fakulteti Univerze Hacettepe v Ankari v Turčiji.

A študija ima kljub temu določene omejitve. Kot ugotavljajo avtorji, je analiza vključevala mlado populacijo z nizkim tveganjem in zelo kratko obdobje spremljanja, zato so potrebne nadaljnje raziskave o učinkovitosti trajanja zaščite cepiva in ocena varnosti in učinkovitosti za starejše, mladostnike, otroke in kronične bolnike.

Rezultati iz Čila nekoliko slabši

V Čilu je bilo s cepivom CoronaVac cepljenih že 10,2 milijona ljudi, glede na rezultate je bila učinkovitost cepiva med ljudmi, ki so bili v celoti imunizirani, 65,9-odstotna, torej precej nižja kot v turški študiji, hkrati pa so bili cepljeni v 87,5 odstotkih zaščiteni pred hospitalizacijo. 

Za primerjavo: cepivo podjetja Pfizer nudi več kot 95-odstotno zaščito pred to boleznijo.

Že vse od pojava novega koronavirusa znanstveniki po vsem svetu tekmujejo v proizvodnji varnih in učinkovitih cepiv. Nekatera cepiva so se že dodobra uveljavila po vsem svetu, vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da bo nadaljnji razvoj cepiv nujen. "Možnost izbire med številnimi cepivi, ki temeljijo na različnih tehnologijah, nam bo omogočila, da izberemo tista, ki so najbolj učinkovita v določenih fazah pandemije in v različnih delih sveta," sta na kongresu ugotovila dr. Guido Forni in dr. Alberto Mantovani.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Mary_Ziemba 15:44 14.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • mph 15:18 14.julij 2021.

    Kjerkoli sem karkoli prebral, kjer so imeli pretežno precepljene ljudi s temi (npr. Sejšeli), imajo ogromen porast okužb med temi. Ogromen v primerjavi z ostalimi. Ščitijo res bolje pred posledicami, ne pa pred okužbo očitno. Zagotovo ni dvoma po vrsti Pfizer, Moderna.