Zdravje
25075 ogledov

Toliko okužb so potrdili v soboto

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
V primerjavi s prejšnjo soboto so včeraj potrdili več okužb, a je delež pozitivnih testov nižji.

V soboto je bilo opravljenih 2611 testov PCR, s katerimi so potrdili 451 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 17,3 odstotkva. Opravljenih je bilo tudi 5466 hitrih testov. Koliko hitrih testov so morali potrditi s testi PCR, ni znano. 

Število aktivnih primerov je trenutno 10.645. Sedemdnevno povprečje novih primerov se je dvignilo za 0,6 odstotka in po podatkih Sledilnika znaša 771,9. 

V bolnišnicah je 529 bolnikov s covidom-19, kar je šestnajst več kot dan prej. Od tega jih 93 potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, kar je dva manj kot dan prej. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 16 bolnikov. 

Včeraj je umrlo sedem ljudi, skupno število pa se je povzpelo na 3843.

Primerjava s soboto, 20. februarjem, pokaže, da je bilo tokrat potrjenih več okužb. Prejšnjo soboto je bilo potrjenih 418 novih primerov. Opravili so 2067 testov PCR, kar je nekaj manj kot včeraj, a več hitrih testocv, in sicer 8981. Delež pozitivnih testov je znašal 20,2 odstotka. 

V petek je bilo potrjenih 948 primerov. Delež pozitivnih testov PCR je znašal 19,5 odstotka. 

Potrjene tudi druge različice

V petek je bil v Sloveniji potrjen prvi primer južnoafriške različice SARS-CoV-2. Obolela oseba  gre za zdravnika iz mariborskega UKC – je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta tudi oboleli. Uradne potrditve, da imata tudi ti dve osebi južnoafriški virus, še ni, a je po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja to zelo verjetno. 

V Sloveniji je bilo do 22. februarja potrjenih tudi 35 primerov angleške različice koronavirusa. Po poslabšanju razmer v obalno-kraški regiji je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano povečal kvoto pozitivnih testov PCR, ki jih pregledajo na prisotnost različnih variant. Namesto 10 odstotkov zdaj pregledujejo 30 odstotkov vseh pozitivnih testov. Enako od potrditve južnoafriške različice velja tudi za mariborsko regijo. 

Po podatkih Sledilnika so trenutno spet v porastu tudi goriška, podravska in savinjska regija. V primeru goriške pristojne skrbijo tudi razmere v sosednji Furlaniji-Julijski krajini, od kjer poročajo o naglem širjenju angleške variante. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar Leon
  Leon 11:40 02.marec 2021.

  Vir informacij IJJ .

 • Avatar lolekbolek
  lolekbolek 13:48 28.februar 2021.

  Strah je treba vzdrževat, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe.

 • Šakal. 11:36 28.februar 2021.

  LAŽ, LAŽ, LAŽ, LAŽ.......... Pocrkajte svinje lažnjive.