Zdravje
765 ogledov

Tretja faza razvoja cepiva: Testirali bodo 30 tisoč prostovoljcev

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Razvoj poteka izredno hitro. Nekateri strokovnjaki in politiki učinkovito cepivo napovedujejo do začetka prihodnjega leta.

Čeprav po svetu poteka že več kot 165 raziskav cepiv proti novemu koronavirusu, je zdaj tudi v ZDA prvo cepivo, ki ga razvijajo nacionalni inštituti in družba Moderna, prešlo na klinično testiranje tretje faze, poroča RTV SLO. Po svetu sicer trenutno 27 snovi preizkušajo na ljudeh, eno kitajsko cepivo pa so že omejeno odobrili. 

Prostovoljcev ni težko dobiti

V tretji fazi razvoja bodo cepivo Američani preizkusili na razpršenem vzorcu 30 tisoč prostovoljcev po državi, zato je vlada oblikovala program Warp, v katerega bo vključenih pet ali več najobetavnejših projektov cepiv, ki bodo prejeli izdatna sredstva iz zveznega proračuna, pišejo novinarji RTV SLO. Omenjeno cepivo sicer temelji na virusovi mRNA.

Kljub temu, da cepiva razvijajo zelo hitro, morajo zagotoviti njihovo varnost in učinkovitost, zato bodo z množično proizvodnjo in uporabo lahko začeli šele po uspešnem testiranju. S pridobivanjem prostovoljcev po poročanju RTV SLO nimajo težav. 

dezurni@zurnal24.si

Testiranje na covid-19 Novo Zdravje Spet resno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije
 

Komentarjev 1
  • SonnyBlack 12:27 28.julij 2020.

    tudi ce bojo to kao cepivo imeli...za cel svet kao...se lahko sami pikajo s tem sranjem