Zdravje
2286 ogledov

Upor znanstvenikov proti vladi: zahtevajo, da ukrepi ostanejo

epa
Članek, pod katerim se je podpisalo več kot 120 znanstvenikov iz Velike Britanije in po svetu, in ki je bil objavljen včeraj v priznani znanstveni reviji The Lancet, svari pred prehitrim sproščanjem ukrepov v Veliki Britaniji.

V otoški državi so se oblasti navkljub eksponentno naraščajočim številom ugotovljenih okužb, med katerimi prevladuje bolj nalezljiva delta različica, odločile, da bodo z 19. julijem odpravile večino epidemioloških ukrepov. Znanstveniki opozarjajo, da gre za nevaren in neetičen eksperiment in predvidevajo, da bi lahko ob sproščanju prišlo do 100 000 novih dnevnih okužb ob zdajšnjem trendu naraščanja.

Profesorica na univerzi v Oxfordu, Trisha Greenhalgh, je na novinarski konferenci ob izdaji opozoril za britansko vlado, dejala, da epidemija še vedno traja in da bi obveznost nošenja mask, socialnega distanciranja in nadzorovanja števila ljudi v barih, stadionih in drugih prostorih morali še vedno veljati. Velika Britanija je po dnevnih ugotovljenih okužbah trenutno četrta država z najvišjimi številkami, kljub precepljenosti, ki dosega višje odstotke kot v Sloveniji. Kot je poudarila, se možnost za težji potek bolezni ob precepljenosti zmanjša, a je skrb vzbujajoč podatek, da je zgolj ena tretjina vseh odraslih polno cepljenih. Ob tem se je vprašala, v čem je smisel hitrega odpiranja, preden se ne doseže višja precepljenost med prebivalstvom. Glavni vzrok za razsajanje novih primerov bi tako postali zaprti prostori, kjer ne bi bilo več potrebno nositi zaščitnih mask.

Tudi v Sloveniji s kaže povečanje števila potrjenih primerov različice delta- Do 27. junija so skupno potrdili 134 primerov te različice, od tega samo v tednu od 21. do 27. junija 70. V dveh vzorcih so prvič potrdili tudi različico delta plus.

Boris Johnson Covid-19 Svet V Veliki Britaniji se kljub delti pripravljajo na veliko sproščanje

Dr. Richard Horton, glavni urednik The Lancet, je dejal, da je ob ponovni rasti okužb ogrožena tudi globalna ekonomija. Kljub cepivom število okužb narašča, krivdo temu pa pripisuje prehitremu sproščanju ukrepov. Po njihovih predvidevanjih bi do 1. oktobra ob zdajšnjih trendih povzročili 10 000 smrti več. Da bi bila precepljenost zadovoljiva, bi bilo potrebno cepiti najmanj 70 % prebivalstva, je povedal in ob tem dodal, da skrb povzroča manjša precepljenost med mladimi, kjer se sedaj pojavljajo okužbe. Ponovil je priporočilo ameriškega imunologa Anthonyja Faucija, da se socialna distanca ohranja tudi med ljudmi, ki so že cepljeni, in opozoril na težavo z t.i. long-covidom, kjer so simptomi prisotni več kot tri mesece. Ta je v Veliki Britaniji v porastu, je še pripomnil. Posledično so tudi bolj obremenjeni zdravstveni sistemi, ki se bodo morali soočiti s pojavom novih sevov.

Dr. Kailash Chand iz britanske zdravniške zbornice je povedal, da je število hospitalizacij naraslo na približno 400 dnevno, več je tudi mlajših, ki potrebuje zdravniško oskrbo. Ob vsem tem se bremeni zdravstveni sistem tudi za redne preglede. Tudi ostali sogovorniki so se strinjali, da bi britanska vlada morala odložiti sproščanje večine ukrepov do septembra, vmesni čas pa omogočiti cepljenje. V državi je namreč 17 milijonov, predvsem mladih, ki še niso cepljeni, nova različica pa se in se bo širila predvsem med njimi, je dodal dr. Deepti Guardasani iz Queen Mary University. Ob tem so opozorili na težnje v Izraelu, ki sicer dosega enega izmed večjih odstotkov precepljenosti, da bi ponovno uvedli obvezno nošenje mask. Prav tako sodelujoči pričakujejo porast okužb, ko se bodo v jeseni ponovno odprle šole. Strokovnjaki so opozorili tudi na nevarnost, da bi šolski sistem bil ponovno okrnjen.

Kljub sproščanju pri nas pa v svetovalni skupini predlagajo nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni izpolnjen pogoj PCT, kot tudi, naj zaposleni v gostinstvu nosijo maske, če nimajo digitalnega covidnega potrdila. Predlagajo tudi, da se ohrani razdalja med mizami.

covid-19 covid-19 Zdravje Simptomi so pri novi različici virusa drugačni

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • popokatopetl 16:10 08.julij 2021.

    Cepilnim fanatikom gre blazno v nos, da se jim hoče večina mladih in zdravih izmuznit. In to s plehkim izgovorom, da korono v veliki večini prebolijo kot prehlad. Problem so dejansko ostareli proticepilci, ki bodo še naprej umirali, saj se ...prikaži več bodo pred korono v nedogled težko skrivali - ampak to mora ostat njihova prosta izbira.

  • Janice_Conners 15:22 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • jan428 15:04 08.julij 2021.

    Logično, da so proti. Dohtarji (ne seveda vsi) po celem svetu so največji profiterji te prevare. Dlje bo trajal, več bodo pobasali v žepe. Slovenija je lep primer, zakaj Beocić alias Goebels še kar zagovarja ukrepe, ki dokazano ne delujejo.