Zdravje
519 ogledov

Uprava za varno hrano: Slovenska jajca ne vsebujejo fipronila

Jajca in jačni izdelki
Pri testiranju jajc in jajčnih izdelkov na slovenskih policah uprava za varno hrano ni našla prepovedanega insekticida fipronil.

Po obsežnem razkritju kontaminacije jajc z insekticidom fipronil, ki naj bi zajel več kot 17 evropskih držav, so na slovenski upravi za varno hrano v posebnem nadzoru testirali jajca, jajčne proizvode za uporabo v živilski industriji. Na vzorcu 15 živil, ki so izvirale iz Slovenije in drugih držav članic, nevarnih snovi niso odkrili.

"V nobenem od odvzetih vzorcev ni bila ugotovljena prisotnost fipronila, prav tako tudi nobena od ostalih analiziranih aktivnih snovi," so v sporočilu za javnost izpostavili na upravi za varno hrano, kjer so preverili šest vzorcev jajc slovenskih proizvajalcev,
dva vzorca jajc tujih proizvajalcev, pet vzorcev jajčnih proizvodov tujih proizvajalcev za uporabo v živilski industriji (jajčni melanž in jajčni prah) in dva vzorca jajčnih testenin.

Vsi odvzeti vzorci so bili analizirani na 99 do 102 različnih aktivnih snovi, vključno s fipronilom. Jajca so testirali na 99 snovi, jajčne proizvode na 101 snov in jajčne testenine na 102 snovi.

Kaj je fipronil? Fipronil je insekticid s širokim spektrom delovanja, ki se uporablja za zatiranje in uničevanje bolh, uši, moljev in drugih insektov. V EU je dovoljena uporaba fipronila v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji že od leta 2004 ni registrirano nobeno sredstvo s to aktivno snovjo.

Uporaba fipronila ni dovoljena na živalih namenjenih za prehrano ljudi.

Slovenija se je med državami, kjer bi lahko zaznali fipronil v jajcih in jajčnih izdelkih, znašla zaradi preventivnega odpoklica izdelkov v začetku meseca. Nosilca živilske dejavnosti pa sta sama 4. avgusta, po tem ko sta bila s strani dobavitelja obveščena o možnosti prisotnosti fipronila v določenih serijah proizvoda, umaknila iz prometa celotno količino proizvoda. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj.

 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preko sistema hitrega obveščanja RASFF nadaljuje spremljanje dogodkov in zbiranje informacij v zadevi fipronil.

 

Afera z oporečnimi jajci, ki vsebujejo insekticid fipronil, je izbruhnila 1. avgusta. Sledili so umiki milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov s trgovskih polic, več perutninskih farm so zaprli, države pa so začele z medsebojnimi obtožbami in iskanjem glavnega krivca. Evropska komisija je konec minulega tedna sporočila, da bo izredni sestanek ministrov na to temo predvidoma 26. septembra.

V primeru zaužitja ene solate ali sendviča, ki bi vseboval s fipronilom onesnažena jajca, na dan, izpostavljenost fipronilu po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje ne predstavlja tveganja za zdravje majhnih otrok in odraslih. Odrasli z dnevnim zaužitjem do skupno sedmih izdelkov, ki bi vsebovali onesnažena jajca, ne bi vnesli v telo večje količine fipronila kot je akutni referenčni odmerek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.