Zdravje
4346 ogledov

V dveh letih smo dobili za 15 šol več debelih otrok

debelost med otroki Profimedia
Strokovnjaki opozarjajo na problematiko debelosti med otroki in mladostniki. Epidemija covida-19 je stanje poslabšala, saj so bili zaradi izostanka v šoli prikrajšani za ure športne vzgoje. Kakšno je stanje danes?

Zgovorni podatki strokovnjakov so pokazali, da smo med epidemijo covida-19 v dveh letih dobili za 15 šol več debelih otrok. V lanskem šolskem letu je delež debelih otrok sicer upadel, a zgolj na raven iz leta 2010. Takrat je Slovenija v zainteresiranih šolah uvedla program Zdrav življenjski slog, s katerim so otroci dobili eno uro športne vzgoje na dan. Pogostnost prekomerne prehranjenosti otrok tudi sicer po svetu hitro narašča, pri čemer Slovenija ni izjema. V zadnjih petindvajsetih letih se je v Sloveniji delež debelih fantov v starosti od 7 do 18 let povečal s 5,5 % na 12,7 %, pri dekletih v istem starostnem obdobju pa s 3,3 % na 7,9 %.

debelost med otroki | Avtor: Profimedia Profimedia
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bo v Evropi čez 12 let živelo 28 milijonov predebelih otrok. Do leta 2035 bo ta epidemija evropsko družbo zaradi zdravstvenih stroškov in manjše produktivnosti predvidoma stala 800 milijonov evrov. Prekomerna prehranjenost otroka pomembno vpliva tudi na kvaliteto njegovega življenja. Zaradi velikega vpliva na javno zdravje je torej potrebno trende prekomerne prehranjenosti pri otrocih pozorno spremljati.

Omenjeni podatki zahtevajo ukrepanje, na kar so večkrat že opozorili pri programu Fakultete za šport na Univerzi v Ljubljani SLOfit-športnovzgojni karton. Vanj je vsako leto vključenih okrog 96 % vseh osnovnošolskih otrok in mladostnikov. Žal so naleteli na gluha ušesa.

Debelost med otroki je povezana s številnimi dejavniki tveganja za srčne in druge kronične bolezni kasneje v življenju, predvsem na povišane maščobe v krvi, neodzivnost na inzulin in povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, povišan arterijski tlak in zgodnjo aterosklerozo.

Opozarjajo, da bo škoda za veliko otrok nepopravljiva. Ravno zato se zavzemajo za ponovno vpeljavo programa Zdrav življenjski slog, ki bi po njihovem mnenju lahko korenito pripomogel k pokoronskemu okrevanju zmogljivosti slovenske mladine. Menijo, da bi v razvitih državah lahko na ta način preprečili tudi epidemijo otroške debelosti.

"Rezultati učinkov intervencije Zdrav življenjski slog so potrdili, da lahko uvedba 2-3 dodatnih ur športne vzgoje na teden zagotovi dovolj visoko intenzivne telesne dejavnosti za ponovno uravnoteženje porabe in vnosa energije ter pomembno obrne zaskrbljujoč trend naraščanja debelosti pri otrocih, ki smo mu ponovno priča po letih koronskih omejitev. Raziskovalci smo pokazali na rešitev trenutne zelo kritične situacije, na političnih odločevalcih pa je, da pokažejo, koliko jim je mar za prihodnost naših mladih generacij," je ob predstavitvi rezultatov poudaril soavtor raziskave dr. Gregor Starc, vodja nacionalnega sistema Športnovzgojni karton, ki je del programa SLOfit za vseživljenjsko spremljanje telesne zmogljivosti.

razno 11.10.12. hamburger, otrok, malica, nezrava prehrana, debelost, hrana, fot eu Zdravje Naši sosedje so najbolj debeli med Evropejci

V Bolnišnici za otroke sprejmejo do 180 predebelih otrok letno

Eden izmed načinov reševanja debelosti med otroki in mladostniki je tudi program z imenom Šola zdravega načina življenja. Namenjen je otrokom in mladostnikom, ki imajo povečano telesno težo in neustrezno zapolnjen prosti čas, in se soočajo z nezdravimi prehranjevalnimi navadami in posledicami prekomerne teže. Izvaja ga Bolnišnica za otroke v Šentvidu pri Stični. 

Irena Štucin Gantar, dr. med., spec. pediatrije, nam pove, da v bolnišnici v dvoletni program učenja zdravega življenjskega sloga letno sprejmejo od 150 do 180 otrok in mladostnikov. Če izvzamemo obdobje pandemije, ko je bilo zaradi omejitev delovanja le 130 sprejemov na leto, se njihovo število tudi glede na trenutne prostorske omejitve bistveno ne spreminja. Kot opaža, pa raste število ambulantnih obravnav. Zdravnica pojasni, da je med sprejetimi posamezniki nekoliko višji delež fantov, ki znaša 55 %. Povprečna starost sprejetih posameznikov je 13 let.

V sklopu programa otroci in mladostniki v skupinskih in individualnih obravnavah pridobijo teoretično znanje in praktično izkušnjo o zdravi prehrani. Spoznajo pomen pitja tekočin, pravilnega prehranskega ritma, ustrezna živila ter sestavo zdravega krožnika. Vodijo tudi dnevnik zdrave prehrane in se seznanijo s posledicami debelosti.

debelost med otroki | Avtor: Profimedia Profimedia

Specialistka pediatrije kot najpogostejši vzrok za povečano telesno maso otrok navede prekomeren kalorični vnos z uživanjem sladkih in mastnih dodatkov, kot so čokolada, čips in sladke pijače. "Velik problem mladostnikov so energijske pijače. Večinoma so otroci in mladostniki s prekomerno telesno maso tudi premalo telesno aktivni, preveč časa presedijo pred ekrani in imajo neustrezne spalne navade," pojasni sogovornica. Velik problem predstavlja dejstvo, da se obrok poje na hitro, bogat je z enostavnimi ogljikovimi hidrati, v njem pa je premalo zelenjave in sadja.

Najstniki INTERVJU Zdravje "Notranja škoda večja kot pri zasvojencih z drogami in alkoholom."

"V 90 % primerov kljub navodilom v domačem okolju brez vključitve v program ne zmorejo shujšati"

K njim napotijo tiste, ki imajo telesno maso v območju ekstremne debelosti ali pa debelost oz. prekomerno telesno maso z že prisotnimi zdravstvenimi zapleti. Večina otrok in staršev, ki so k njim napoteni, je vsaj na začetku pripravljenih sodelovati v dvoletnem programu. Ta vključuje tudi dva bolnišnična sprejema. Približno petina je takih, ki se s tem ne strinjajo. "V teh primerih jim najprej pojasnimo prednosti tovrstne obravnave. Če še vedno niso pripravljeni, dobijo navodila in se dogovorimo za ponovni obisk. V 90 % primerov kljub navodilom v domačem okolju brez vključitve v program ne zmorejo shujšati. Vsaj polovica se jih nato odloči za vključitev v bolnišnični program," pove specialistka pediatrije.

debelost | Avtor: Profimedia Profimedia
Otrok pogosto ni edini v družini, ki ima težave z zdravim življenjskim slogom. Zato svetuje, da zdrav življenjski slog začne sprejemati cela družina. "Prvi predlagan ukrep je izpraznitev predala z dodatki, ki ga ima praktično vsaka kuhinja, ter prenehanje nakupovanja sladkih pijač. V naslednjem koraku poskušamo najti gibalno aktivnost, ki bi otroka in tudi druge družinske člane veselila. V času bolnišnične obravnave se otroci in starši naučijo, kako sestaviti krožnik," nadaljuje strokovnjakinja.

Program so med pandemijo nadgradili, kar se je kmalu obrestovalo. V obdobju pred korono je bilo po prvem letu uspešnih 50 %, po dveh letih 25 % posameznikov. Po spremembi programa so se rezultati že po enem letu dvignili na 75-odstotno uspešnost.

Ali k debelosti pripomorejo tudi šolski jedilniki?

Zadnje čase je veliko govora o spremembi šolskih jedilnikov, ki si jih vlada prizadeva spremeniti. V ta namen so ustanovili Strateški svet za prehrano, ki je razburil mnoge zagovornike mesne prehrane. Zdravnica omeni, da v sklopu programa vselej preverijo šolske jedilnike. Ugotavljajo, da je med šolami precej razlik.

Šolska prehrana | Avtor: Profimedia Profimedia
Na kakovost in ustreznost jedilnikov najbolj vpliva, če imajo na šoli zaposlenega dietetika. V teh primerih je sestava jedilnikov po navadi ustrezna. "V nekaterih šolah je na žalost še vedno preveč sladkih dodatkov in tudi sladkih pijač. Zagotovo je velika težava v plačilu kadra, zaposlenega v šolskih kuhinjah. Posledično je težko dobiti kvalitetnega kuharja. Nenazadnje je težava tudi v količini denarja, namenjenega nabavi sestavin za obroke," meni sogovornica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 21:03 30.maj 2023.

  Krivec , vlada JJ ker je učence zapirala v sobe in šolala na daljavo.

 • darefoks 21:02 30.maj 2023.

  krivi so desnicarji smrdljivi

 • oneh 09:39 30.maj 2023.

  Tudi pri otrocih se vidi razlika med normalno vlado in levo vlado. Ko nam vladajo noramlni življenski standard raste, zato si lažje privoščimo osnovna živila in še kaj zraven. Ko pa nam vladajo levaki, pa cene v trgovinah rastejo v ...prikaži več nebo, davki nas stiskajo kot stiskalnica limono... in če hočemo vsaj preživeti je logično, da jemo manj in manj kvalitetno hrano. Posledica pa so bolj vitke postave. In dokler bodo vladali levaki in bomo imeli svobodo in levaki plešete, bodo postave le še bolj vitke.