Zdravje
1455 ogledov

Vlada sprejela omejitev prodaje zdravil, s katerim zdravijo covid-19

Zdravila za zdravljenje covid-19 Profimedia
Vlada je omejila predpisovanje in izdajo zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin.

"Potem, ko je na včerajšnji seji Državni zbor sprejel prvi zakonski "protikoronapaket" za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, je vlada na današnji seji že začela s pripravo drugega zakonskega paketa," so sporočili z vlade. "Izdala je tudi Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin." 

Koronavirus v Franciji Koronavirus Slovenija Novo o okuženih: Največ smrtnih žrtev v enem dnevu doslej

Kot pojasnjujejo, se je zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov. "Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje," so zapisali pri vladi. "Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije covid-19, do preklica."

Koronavirus covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Policija Slovenija Vlada bo odpoklicala policiste z meje s Hrvaško, da bodo nadzirali gibanje ljudi

Dodajajo, da želi vlada z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. "Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu," še navajajo v sporočilu za javnost. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • gregor08 09:09 05.april 2020.

    super, edino zdravilo ki kaže dobre rezultate proti covidu 19 s nehal izdajat v lekarnah. k da bi hotl da pocrkamo.

  • Avatar jate
    jate 17:19 03.april 2020.

    kaj spet vlada ve vec kot med.stroka!! ben za sebe si bodo takoj rezervirali ,ne bojte se.

  • Luksi 17:11 03.april 2020.

    Sramita, namesto, da zagotovijo zadostne količine za vse. Očitno tudi JJ ni sposoben prave organizacije...