Zdravje
21433 ogledov

Vzela kredit za moževega brata. Tako se je končalo.

depresija Shutterstock
Sedaj je ostala sama s petimi otroki, poleg tega je plačevanje kredita ostalo na njenih plečih.

Iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so se ponovno obrnili na nas, saj potrebuje pomoč družina, ki je bila zaradi verbalnega in fizičnega nasilja primorana poiskati nov dom: "Družino je prvotno sestavljalo osem članov. Zaradi nasilja se je mama s petimi otroki pred tremi leti končno le umaknila od moža. Najstarejši sin je ostal pri očetu, saj delita nezdrave in agresivne vzorce vedenja. Družina se je ob razpadu povsem razselila, saj so se zaradi pravil Varne hiše z mamo vanjo vselila le najmlajša dekleta."

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia
"Z mamo sta tako ostali in še vedno bivata zdaj že 23-letna uspešna študentka, ki zaradi težav z očmi in posledic, ki jih je pustila izkušnja nasilja, razmišlja o pavziranju študija in najmlajša, sedemletna prvošolka. Mama z dekleti živi v nastanitvi Varne hiše, kjer pa ji je potekla pogodba in primorane so se takoj odseliti. Kljub iskanju težko najde primerno stanovanje za najemnino, ki bi jo bila zmožna plačevati. Težavo ji predstavlja tudi plačilo varščine, ki jo zahtevajo vsi ponudniki stanovanj."

"Gospa je zaposlena za polni delovni čas. Ker je pred leti malo naivno, malo pa pod pritiskom, nase prevzela kredit moževega brata, ki se nato ni držal dogovora poplačevanja obrokov, ji sedaj z izvršbo trgajo polovico plače. S preostankom le s težavo poskrbi zase in dekleti ter pomaga sinu, ki še zaključuje srednjo šolo. Mama je v postopku urejanja osebnega stečaja, vendar je najbolj pereča težava iskanje stanovanja, kjer bi lahko mirno zaživele in ki ga potrebujejo takoj."

Vera ji je vodila življenje

Mamica Janja (pravo ime hranimo v uredništvu) je dejala, da je bilo njeno zgodnje življenje zaznamovano z vero. Kot otroka so jo vzgajali v krščanskem duhu in vsa njena dejanja so izhajala iz vere. "Hodila sem tudi v eno zelo radikalno krščansko skupino, ki je spodbujala takšna prepričanja: bog poskrbi za vse, žena mora biti doma, mož služi, žena pa skrbi za dom in rojeva otroke," je dejala. Zaradi tovrstnega prepričanja je tudi takoj začela z družinskim življenjem, poročila se je pri 20. letih, kmalu zatem je zanosila. Z otroki je tako ostala doma in med tem časom je uspešno dokončala študij, ko pa je prišel četrti otrok, je bila primorana iti v službo, saj z eno plačo niso več shajali.

Mamici lahko pomagate s poljubnim nakazilom na spodnji račun. Ves denar bo šel za omenjeno družinico, prvotno za iskanje strehe nad glavo - varščine za najemniško stanovanje.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje,
Proletarska 1
1000 Ljubljana
IBAN SI56 3300 0000 1303 865
Addiko bank d.d.
BIC: HAABSI22
Sklic: 650-877

"Čez štiri leta je prišel še peti otrok, takrat sem bila začasno zaposlena. Ker nisem hotela splaviti, sem izgubila službo. Ko je bil otrok star eno leto, mi je soseda pomagala najti službo nedaleč od doma in potem je življenje tako teklo vrsto let." Tako je vsak dan potekal po ustaljenih tirnicah, vendar se je njen odnos z možem precej ohladil in poslabšal. Hotela ga je zapustiti, vendar so jo pri tem ustavili otroci kot tudi vera.

S tem se je začelo tudi verbalno nasilje, se spominja mamica. Označila ga je za izvrstnega manipulatorja, ki nikoli ni bil zadovoljen z njenim delom: "Našel je način, da me okrivi za vsako stvar. Nisem znala dobro pospravljati, nisem prišla dovolj hitro iz službe in podobne stvari," je naštela.

Kmalu je začel šepati tudi njegov odnos z otroki, saj ni imel potrpljenja, da bi se z njimi ukvarjal. "Še huje je postalo, ko so otroci odrasli in imeli svoja prepričanja. Niso ga več ubogali, on pa je trdil, da ga ne spoštujejo. Zaradi tega so se vsi odločali za šole stran od doma, torej so bili v dijaškem domu. Edino prvi sin je bil drugačen," je dejala. Zaradi tega, ker je bil prvi otrok, je sin prevzel vodstvo in bi moral skrbeti za ostale otroke, čeprav se je izkazalo, da za svoje brate in sestre nikoli ni izkazal velike skrbi in jih je večinoma časa prepustil same sebi. Ko je mož zbolel in imel zdravstvene težave, je situacija postala še hujša, saj je na svoja pleča dobila še veliko več dela, kakor ga je zmogla.

Depresija Otroci bolehajo Slovenija Ostala sama s tremi otroki, nima niti za plenice

Vzela kredit za moževega brata

"Možev brat je potem prosil, da bi za njegovo firmo vzela premostitveni kredit za 30.000 evrov za dva meseca, saj naj bi ta denar vrnil takoj, ko bi sam dobil kredit. Njegov brat je tudi zastavil hišo, in ker mi je mož ves čas očital, da nisem prinesla dote, sem se počutila dolžno, da vzamem ta kredit," je razložila Janja. Sedaj teče že osmo leto, odkar plačuje kredit. Ker ni zmogla s plačevanjem, so ji vmes še trgali polovico plače, dolgovi pa so se kopičili in kopičili. "Težko je bilo normalno živeti, kaj šele plačati položnice."

Nasilje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Odnos med njo in možem se je zaradi tega še poslabšal. Prepiri in spori so se stopnjevali do te mere, da so v hiši živeli ločeno, vendar ga tudi to ni ustavilo, da ne bi nanjo in otroke znašal svoje jeze in agresije. "Prišlo je do dogodka, ko se je najstarejši sin sprl z mano in vpil name. 16-letnik se je postavil meni v bran in med njima je prišlo do nasilnega prerivanja. Takrat je mož poklical policijo in rekel, da 16-letnik ogroža starejšega brata, vsi smo bili iz sebe. To je bil trenutek, ko sem se odločila, da je dovolj." Povedala je še, da se je po tem dogodku z otroki pogovorila, da morajo oditi od doma, saj se nihče od njih ni več počutil varno. Čeprav je do nje znal biti fizično nasilen, jo je napad na lastnega otroka izjemno pretresel.

Odhod še ni pomenil konca

depresija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tako se je s petimi otroki odpravila od doma, najmlajša je bila takrat stara komaj štiri leta. "Najstarejši je ostal doma, ker je tudi on nad nami izvajal nasilje, najprej nad mano, nato pa tudi nad brati in sestrami." Ker v varno hišo fantje ne smejo, so se morali razdeliti. Vseeno pa se spominja obiskov, ko je bila z vsemi otroci skupaj in ko so končno lahko svobodno govorili ter se družili brez prisotnega strahu. Zaradi preteklih travm je mamica padla v hudo depresijo, zaradi česar je bila primorana poiskati strokovno pomoč. Kmalu so se pridružile še ostale težave, ko je zaradi nezmožnosti plačevanja kredita prišlo do izvršbe.

"Na račun dobim minimalno plačo, preživljam tri otroke, zato nisem mogla nič prihraniti. Sedaj imam sicer subvencijo najemnine, vendar si pohištva ne morem privoščiti. Sprva je bilo stanovanje tudi izjemno zanemarjeno in smo ga morali spraviti v red. Vem, da ne bi zmogla s 700 evri najemnine, a tudi s trenutnimi 200 evri mi gre težko, saj mi od plače trgajo denar še za kredit."

Na vprašanje, kaj bi si kupila z zbranim denarjem, je rekla, da bi si privoščila opremo za stanovanje, saj je skoraj prazno. Obenem pa bi si z otroki privoščila tudi kakšen izlet. "Že dolgo časa nismo šli nikamor, saj imam avto, ki je že precej star in ne moremo iti nekam daleč. Vsekakor pa bi rada šla na krajši izlet z otroki, da damo vse to za sabo."

depresija V Sloveniji Zdravje Mož in oče otrok umrl, zdaj so na mrazu in prosijo za pomoč

Tako lahko pomagate

Če bi bili pripravljeni pomagati mamici v stiski, lahko to naredite z nakazilom poljubnega zneska na društvo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki v okviru programa Veriga dobrih ljudi pomaga ljudem v stiski:

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje,
Proletarska 1, 1000 Ljubljana

IBAN SI56 3300 0000 1303 865, Addiko bank d.d.
BIC: HAABSI22
Sklic: 650-877

dezurni@styria-media.si