Zdravje
2623 ogledov

WHO: Omikron bi lahko pomenil konec pandemije v Evropi

Velika Britanija omikron covid-19 Epa
Pandemija covida-19 je z različico omikron vstopila v novo fazo.

Z omikronom bi se v Evropi do marca lahko okužilo 60 odstotkov ljudi in to bi lahko pomenilo konec pandemije, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP dejal direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

"Možno je, da se regija premika proti nekakšni končnici pandemije," je dejal Kluge. Kljub temu je pozval k previdnosti zaradi sposobnosti virusa, da mutira.

Globalna imuniteta po omikronu

Ko se bo število okužb z omikronom, ki se trenutno širi po Evropi, umirilo, "bo kar nekaj tednov in mesecev obstajala globalna imuniteta, bodisi zahvaljujoč cepivu bodisi ker bodo ljudje imuni zaradi okužbe, in tudi nižje sezone," je še dejal Kluge. Dodal je, da zaradi tega predvidevajo, da bi lahko prišlo do mirnega obdobja, preden bi se lahko covid-19 ob koncu leta vrnil, "a ni nujno, da se bo pandemija vrnila".

"Veliko se govori o endemičnem, vendar endemično pomeni (...) da je mogoče predvideti, kaj se bo zgodilo. Ta virus (nas) je presenetil večkrat, zato moramo biti zelo previdni," je še dejal Kluge.

V evropski regiji WHO, ki obsega 53 držav, vključno z več državami Srednje Azije, je različica omikron 18. januarja po podatkih WHO predstavljala 15 odstotkov novih primerov v primerjavi s 6,3 odstotka teden prej.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • rd2dmk2 10:34 24.januar 2022.

    bolj ko se bližamo koncu bolj se države nagibajo k obveznemu periodičnemu cepljenju.. ko enkrat okusiš kri , ne moreš nehat pravijo za živali in pri ljudeh je pač podobno, ko se enkrat navadiš na bogastvo, pač ne moreš več ...prikaži večč nehat.. kitajski pregovor pravi dobrega se navaniš v sedmih dneh odvadiš pa v 7 letih.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 03:11 24.januar 2022.

    Ja, vsi ki ste kakorkoli pristavljali svoj lonček pri tej Covid denarni evforiji se boste morali sprijazniti, da vir cekinčkov usiha...Vem, da se boste krčevito borili proti tem, vendar nekih velikih možnosti za nadaljnji nateg nimate. Upam, da se tiste, ...prikaži več ki ste se s tem okoriščali in namerno širili neresnice in s tem ogrožali zdravje in življenja sodržavljanov, tudi ustrezno kaznuje...tako finančno kot z zaporom !!