Zdravje
36543 ogledov

Zadnji podatki: Toliko je bilo v resnici smrtnih primerov na Kitajskem

virus wuhan Epa
To so zadnji rezultati objavljeni v četrtek. Z leti raste tudi možnost za smrt pri okuženih s koronavirusom.

Kitajski znanstveniki so v četrtek objavili rezultate raziskave v časopisu Nature Medicine. V objavi piše, da je zaradi posledic okužbe s koronavirusom v kitajskem Wuhanu, epicentru epidemije, umrlo 1,4 odstotka obolelih. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je prejšnji teden navedla, da je virus smrtonosen za 3,4 odstotka okuženih.

koronavirus Svet Koronavirus: Nizozemska razmišlja o nevarni igri …

Zaradi omejenih možnosti testiranja ali odločitev nekaterih držav, da testirajo le omejeno število ljudi, je številka potrjenih primerov z okužbo verjetno zelo podcenjena, število obolelih pa veliko večje. Zato nekateri strokovnjaki ocenjujejo, da je smrtnost v resnici veliko manjša.

Koronavirus v Italiji Tragično Svet Koronavirus: V Italiji boj za življenje izgubilo pet novih zdravnikov

"Ocenjevanje dejanskega števila primerov, potrebnih za določitev resnosti primera, je zapleteno zaradi preobremenjenega zdravstvenega sistema, ki ne more z gotovostjo določiti števila primerov," so zapisali raziskovalci.

virus wuhan karantena | Avtor: Epa Epa

Znanstveniki še opozarjajo, da se bo zelo verjetno okužilo med četrtino do polovico prebivalstva, če ne bodo sprejeti drastični nadzorni ukrepi ali cepivo. Prav zato je število hudih izidov ali smrti v populaciji najbolj odvisno od tega, kakšna je verjetnost, da bo zbolel okuženi človek. To vprašanje bi moralo biti v središču pozornosti po mnenju znanstvenikov.

Celinska Kitajska je imela konec februarja 79.394 potrjenih primerov in 2838 umrlih (3,5 odstotna smrtnost med potrjeno okuženimi). Večina okuženih je bila v Wuhanu, kjer so zabeležili 48.557 primerov in 2.169 smrti. Avtorji študije navajajo, da primerov z blagimi simptomi niso uradno šteli za okužene, zato so prilagodili ocene o smrtnosti. To je bistveno manj od uradnih podatkov.

košara zelenjava V Sloveniji Slovenija Zaradi koronavirusa vzpostavljena spletna tržnica

Število smrtnih žrtev je "v prvi vrsti odvisno od resnosti simptomov, ki so se razvili pri okuženi osebi. Znanstveniki opozarjajo, da mora biti prav to vprašanje v središču pozornosti.

Raziskava, ki jo je opravil infektolog univerze v Hong Kongu Joseph Wu, je bila usmerjena v proučevanje razmerja med starostjo obolelih in umrljivostjo. Verjetnost, da bodo umrli ljudje, starejši od 59 let, je veliko večja, kot pri tistih, starih med 30 in 59 let. Mlajši od 30 let so v 60 odstotkih manj ranljivi od tistih srednjih let.

Koronavirus v Italiji Tragikomično Svet Koronavirus: Če mislite, da odziv slovenske vlade šepa, si poglejte tole!

V starostni skupini od 30 do 60 let tveganje za razvoj zmernih do hudih simptomov narašča za približno štiri odstotke. Joseph Wu tudi trdi, da so te informacije pomembne za Evropo, ki je zdaj epicenter pandemije.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.