Zdravje
66261 ogledov

Zaradi komplikacij ob gripi je umrl osemletni deček

KBC Split Miranda Cikotic/PIXSELL
Dečka so na intenzivni oddelek s simptomi gripe sprejeli pred desetimi dnevi.

Hrvaški mediji poročajo, da je zaradi komplikacij ob gripi po enem tednu, ko je bil v kritičnem stanju, v splitskem kliničnem centru (KBC Split) umrl osemletni deček. Dečka so na intenzivni oddelek s simptomi gripe sprejeli pred desetimi dnevi, a je zaradi okužbe možganov oz. encefalitisa med potekom bolezni prišlo do komplikacij.

Splitski pediater, ki ni želel biti imenovan, je za hrvaški portal pojasnil, da v primeru gripe pri otroku lahko zelo hitro pride do komplikacij, stanje pa se lahko naenkrat drastično poslabša, kar je nemogoče predvideti. "Lahko se zgodi, da je otrok pri pediatru zjutraj s temperaturo 38,5 stopinj, pri normalni zavesti in le malo kašlja in šmrka, po odpustu pa se mu čez noč stanje poslabša do te mere, da pride do meningokokne sepse ali encefalitisa," je povedal za Slobodno Dalmacijo. "Odgovorno trdim, da ga ni pediatra na svetu, ki bi lahko predvidel, da se bo pri otroku razvilo takšno stanje, ki lahko vodi do težkih komplikacij in celo smrti."

V Sloveniji je umrlo šest oseb

Da je pojavnost gripe pri otrocih, še posebej pri tistih, ki so mlajših od enega leta, podcenjena, pa so ta teden opozorili tudi slovenski pediatri. 

Gripa Zdravje "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena"

virus gripa | Avtor: Profimedia virus gripa Profimedia

Na pediatrični kliniki so v zadnjih tednih beležili povečan naval otrok z vročinskimi obolenji, okužbami dihal, nekatere otroke so morali zdraviti tudi v intenzivni negi, med njimi novorojenčke z RSV. "Največ gripe je trenutno pri otrocih, mlajši od treh let, ki še niso cepljeni," je povedal strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn. Ob tem je dodal, da v največ primerih prihaja do zapletov, ki se pri občutljivejših otrocih pokažejo kot vročinski krči. "Pojavnost gripe pri otrocih, mlajših od enega leta, je podcenjena. Gripo pa ima otrok lahko tudi brez vseh teh tipičnih kliničnih znakov."

V letošnji sezoni je v Sloveniji zaradi gripe oz. pridruženih bolezni umrlo šest oseb, prenašalci pa so v največji meri otroci, mlajši od treh let. 

Oslovski kašelj Promo Zanimivo Sezona gripe na vrhuncu, za cepljenje še ni prepozno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • itconsua 08:41 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:40 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:41 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks