Zdravje
3475 ogledov

Zdravniki in sestre razmišljajo o odpovedi: "Stisnjeni smo v kot"

Covid-19 Profimedia
Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina pričakuje, da bodo morali zaradi naraščajoče epidemije zapreti del elektivnih ordinacij. Zdravniki na ortopediji in tamkajšnje medicinske sestre razmišljajo o odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Stiska zdravnikov je vedno večja, je na današnji novinarski konferenci izpostavila direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek. Vodstvo celjske bolnišnice razume stisko ortopedov, ki zaradi slabšanja epidemioloških razmer delajo v zmanjšanem obsegu, je danes dejala Guček Zakoškova. Covidne bolnike morajo razmeščati po vseh oddelkih, zato morajo omejiti delo posameznih oddelkov. V teh razmerah tako tudi ne bo mogoče skrajševati čakalnih vrst. Celjski ortopedi so namreč v sredo opozorili, da bolnišnica zaradi epidemije znova zmanjšuje ortopedsko dejavnost.

Zdravniki in sestre razmišljajo o odpovedi

Predstojnik celjske ortopedije Marko Mihelak je na današnji novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da bo bolnišnica zdravnikom omogočila delo. Ponovil je, da zdravniki na ortopediji in tamkajšnje medicinske sestre razmišljajo o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "Ortopedski bolniki ne morejo biti na zadnjem mestu," meni Mihelak, ki je poudaril, da je ortopedija močno zavrta že od prvega vala epidemije.

Leta 2019 so v Celju opravili 1300 operacij, lani 400 manj. "Na oddelku se soočamo z dolgimi čakalnimi dobami. Zaradi prerazporeditve medicinskih sester izvajamo le 40 odstotkov ambulantnih pregledov," je dejal. Trenutno na ortopedski pregled čaka 1672 bolnikov, čakalne dobe za stopnjo nujnosti zelo hitro so v povprečju ponovno daljše od 100 dni. Skupno na ortopedske posege in preglede v bolnišnici čaka preko 3400 bolnikov, je razmere v bolnišnici orisal Mihelak.

Guček Zakoškova je danes zagotovila, da ortopedije ne zapirajo, krčijo pa obseg njenega dela. Postopoma bodo zaprli vse nenujne programe, zdravili bodo predvsem otroke, bolnike z akutnimi boleznimi in bolnike z rakom, je pojasnila direktorica celjske bolnišnice.

Covid-19 Ne more več dihati Svet Dvajsetletnemu dekletu covid-19 zacementiral pljuča

Primanjkuje jim 51 medicinskih sester

V celjski bolnišnici je infekcijski oddelek popolnoma zaseden s covidnimi bolniki, je ob tem izpostavil vršilec dolžnosti strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina. Trenutno v celjski bolnišnici zdravijo 30 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, pet pa na intenzivni negi. Do 17. septembra morajo število intenzivnih postelj povečati na 11, je navedel Komadina, ob tem pa izpostavil, da jim primanjkuje 51 medicinskih sester.

Komadina pričakuje, da se bo najhujša mobilizacija slovenskih bolnišnic zgodila v prihodnjih dneh. "Bližnjic ni, pripraviti se moramo na četrti val epidemije. Zaprli bomo del elektivnih ordinacij za vse dejavnosti, priložnost bomo dali življenjsko ogroženim bolnikom," je dejal Komadina.

Glede ortopedov pa je Komadina potrdil, da so res "stisnjeni v kot". A so v enakem položaju tudi drugi zdravniki v bolnišnici, je dodal.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Zdravje Četrta faza? Pripravite se kar na šesto!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • jakec42 08:37 10.september 2021.

    Naj covid oddelek ločijo,ostali oddelki pa naj delajo normalno,ne pa da bremzajo celo bolnišnico-bedarija!

  • leonardo 07:17 10.september 2021.

    Moj oče je bil v bolnici. Že nekaj let nazaj. Veste kaj je povedal, ko je prišel domov? Ljudje, sestre so mravljice, zdravniki pa troti. Ja, saj imajo strokovno znaje, ampak tudi sestre niso brez njega. Plačajte jih, vzemite malo ...prikaži več denarja naduvanim zdravnikom, pa bo uravnovešeno cenjeno delo sester z zdravniki.

  • bobubob 21:07 09.september 2021.

    A Ivermectina pa ne, kajne. Za nobeno ceno. Ker je patent že potekel in ga lahko izdeluje vsak. Dobička z njim ni. Ljudje naj umirajo, bodo kasneje bolj prestrašeni raje segli po pravkar 'izumljenih' fizer tabletah. Ki bodo dovoljene takoj, ...prikaži več ko jih bo fizer tule voljan prodajati.

Sorodne novice