Zdravje
2503 ogledov

Zdravniki: Ne iščimo krivcev ...

covid-19 UKC UKC LJ
Na primere, ki pričajo o težavah pri dostopnosti do zdravniške pomoči, so se odzvali tudi v Zdravniški zbornici.

V Zdravniški zbornici Slovenije ob številnih opozorilih na težave v dostopnosti do zdravniške pomoči po državi poudarjajo, da je takoj treba najti rešitev za strokovno in hitro obravnavo vseh tistih nujnih stanj, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. Zdravstveni sistem je treba prilagoditi razmeram in ne iskati "krivcev" in izgovorov, opozarjajo.

"V zadnjih tednih smo v javnosti zasledili več zapisov in izpovedi bolnih ali njihovih svojcev o oteženem dostopu do zdravniške pomoči v različnih delih Slovenije, saj so se bolniki morali kljub različnim nujnim stanjem naročiti, opraviti in počakati na rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom. (...) Ti primeri kažejo, da je takoj treba najti rešitev za strokovno in hitro obravnavo vseh tistih nujnih stanj, ki zahteva takojšnje ukrepanje. V takih primerih namreč lahko nekajdnevno ali celo samo nekajurno čakanje na test povzroči hujše posledice za zdravstveno stanje bolnika ali je zanj tako čakanje lahko celo usodno," so danes sporočili iz zdravniške zbornice.

Čakalnica v Zdravstvenem domu Zdravje ZZZS zdravnikom, do katerih pacienti ne morejo, grozi s kaznimi

"Sistem je treba prilagoditi, ne pa iskati krivce in izgovore"

Kot so zapisali, kljub večkratnim opozorilom, da je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, vnovič ugotavljajo, da se tovrstni primeri še vedno dogajajo in da je dostopnost v določenih primerih ponekod še vedno neustrezna. "Pri tem poudarjamo, da je treba zdravstveni sistem prilagoditi razmeram in ne iskati 'krivcev' in izgovorov. Sodobne informacijske rešitve že obstajajo in z ustreznimi prilagoditvami bi jih lahko kmalu učinkovito vključili v sistem naročanja na testiranje," so dodali v zbornici.

Zbornica je tudi pozivala državo, predvsem pa ministrstvo za zdravje, naj sprejme ustreznejša navodila in zagotovi dostopnost do izbranih zdravnikov in nujne medicinske pomoči. "Ker se podobni problemi pojavljajo v različnih delih države, ocenjujemo, da gre za sistemski problem, ki ga je treba analizirati in ugotoviti, kje so šibke točke ter poiskati rešitev v najkrajšem možnem času," so še dodali.

Jelko Kacin Nedostopnost zdravnikov Zdravje Kacin o zgodbi z razlitim slepičem: Temu bi se reklo Catch-22

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:00 23.september 2020.

    Mislim, da krivci obstajajo in jih je treba zbezljati na plano. V našem kraju ni težav z dostopom do zdravnika, žena v zadnjih dveh mesecih bila tudi na dveh specialističnih pregledih z napotnice izpred korone. Zgolj rahlo podaljšana čakalna doba ...prikaži več pri enem, drug pa na predviden termin.

  • Carbon 06:57 23.september 2020.

    Se pravi,ce si na nitki z zivljenjem,pa potem ugotovijo pozitiven test na covid.te pac vrzejo na hladno,dobesedno zavrzejo kot smet.

  • Skipi 21:25 22.september 2020.

    Ne iščimo krivcev... Ja le zakaj taka izjava. Ker jih nočete iskati med seboj. Ja nihče drug ni kriv, ne medicinske sestre, ne minister ne čistilke. Dohtarji ste...