Zdravje
4707 ogledov

Kmalu bi lahko dosegli številke, ki so bile konec marca podlaga za zapiranje

Janez Poklukar Vlada RS
Ob enakih ukrepih in ob precepljenosti, kot jo gledamo v teh dneh, bi ob reprodukcijskem številu 1,5 sredi novembra dosegli številke, ki so bile konec marca podlaga za zapiranje družbe, je ocenil minister za zdravje.

Ob odprtju ambulante za cepljenje v Splošni bolnišnici Murska Sobota je minister za zdravje Janez Poklukar ponovno poudaril, kako pomembno je cepljenje za zaščito pred covidom-19. Dnevno število okuženih se povečuje, je dejal, današnje številke, ko smo odkrili kar 116 novih okužb, so slab znak.

To je po mariborski in brežiški bolnišnici tretja bolnišnica, kjer cepljenje poteka vsak dan od zjutraj do zvečer, razen ob nedeljah.

Precepljenost torej napreduje prepočasi. A brez enotnega pristopa in omejevanja okužb zdravstveni delavci ne bodo morali opravljati vseh storitev, ampak bodo morali vse moči porabiti za zdravljenje okuženih s covidom-19, je opozoril Poklukar. Ob enakih ukrepih in ob precepljenosti, kot jo gledamo v teh dneh, bi ob reprodukcijskem številu 1,5 sredi novembra dosegli številke, ki so bile konec marca podlaga za zapiranje družbe, je ocenil. "Višja kot bo precepljenost, lažje in bolj sproščeno bomo živeli v jeseni."

Analitika NIJZ kaže, da je med tistimi hospitaliziranimi le 1-2 % cepljenih, kar je po mnenju Poklukarja pomembno sporočilo: "To dokazuje dejstva, ki jih ves čas izpostavljajo zdravstveni delavci." Verjetnost, da nekdo zboli, je po njegovih ocenah za 91 odstotkov manjša pri tistih, ki so polno cepljenih.

Otrokom odslej na voljo dve cepivi

EMA je odobrila cepivo proizvajalca Moderna za otroke, starejše od 12 let, je povedal Poklukar. Tako imajo otroci odslej na voljo dve cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna. Minister je dejal, da sta cepljena tudi njegov 12-letni sin in 13-letna hči.

Otroci bodo lahko do obeh mRNA cepiv dostopali v cepilnih centrih.

Cepljenje kmalu tudi v lekarni?

NIJZ v sodelovanju z Lekarniško zbornico Slovenije pripravlja pilotni projekt, ki bo ljudem omogočal cepljenje tudi v lekarnah. Kot je dejal minister, bodo v primeru, da bo projekt uspešen, v ostalih lekarnah po Sloveniji lahko cepili konec letošnjega oziroma v začetku drugega leta.

Ljudje naj pazijo na svoje QR kode

Aplikacija za preverjanje QR kode je že lansirana, je povedal Poklukar, a imamo edini v Evropi vse podatke anonimizirane, kar omogoča tudi večjo možnost zlorab. Zato je pozval vse prebivalce, naj ščitijo svoje kode in jih ne posojajo drugim ljudem. V kratkem naj bi aplikacijo tudi posodobili, da bo lahko zaznala, če je bila koda preveč pogosto uporabljena.

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izbraževanju Raziskava Zdravje To so najbolj pogosti simptomi bolezni pri cepljenih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • krucefiks 22:30 30.julij 2021.

    čimprej zaprite,kaj sam palamudite

  • martin72 20:11 30.julij 2021.

    Ne more vedeti kaj bo jutri,ne pa za marec,znajo ti strokovnjaki se kaj drugega kot širiti paniko,a ima sploh še kako drugo vlogo minister za zdravje,ali samo za covid-19?

  • rd2dmk2 20:11 30.julij 2021.

    edini ki ne dojamejo ( ali pa nočejo ) dojet da epidemijo širijo cepljeni so Krek, Fafangel in Poklukar. se kdo od cepljenih hodi testirat. ne . čemu pa. saj je CEPLJEN. torej je nesmrten kot Ahil. sam ne pozabit ...prikaži več da tudi vi vsi cepljeni imate peto. jest sem necepljen in vsake par dni zvem da sem zdrav. pa vi cepljenci , lahko to isto rečete ?

Sorodne novice