Zdravje > Življenjski stil
2287 ogledov

Družbena omrežja: Starši ukrepajte že danes, posledice so lahko hude

Najbolj na udaru najstnice: "Delijo le pozitivne stvari iz svojega življenja, kar je resnično vplivalo name," je dejala ena od deklet, ki je pri zgodnjih najstniških letih zbolela za depresijo.

"Že v zgodnjih najstniških letih sem zbolela za depresijo in anksioznostjo, kar je zagotovo posledica socialnih medijev. Žalostna resnica je, da ljudje na Facebooku in Instagramu delijo le pozitivne stvari iz svojega življenja, kar je resnično vplivalo na mene. Ob spremljanju, kako so vsi srečni in uživajo v življenju, sem se počutila veliko slabše. Pravzaprav sem se počutila, kot da delam nekaj narobe. Zakaj sem drugačna od drugih," je dejala 18- letna Shannon, ki je zaradi pretirane uporabe socialnih medijev zbolela za depresijo. Intervju, ki ga povzema britanski The Independent, je sicer nastal v okviru zadnje zelo odmevne britanske študije, nad katero se velja zamisliti. 

Najstnice veliko bolj ogrožene

V raziskavi, ki je analizirala podatke o skoraj 11 tisoč mladih v Združenem kraljestvu, so ugotovili, da 14-letna dekleta pogosteje uporabljajo družbene medije od fantov njihove starosti. Več kot petina teh najstnic je na Facebooku, Instagramu... več kot tri ure na dan, kar je zaskrbljujoče. Študija je namreč pokazala, da znake resnejše depresije kaže že12 odstotkov zmernih uporabnikov socialnih medijev in 38 odstotkov tistih, ki jih uporabljajo dlje časa (več kot pet ur na dan)

Najstnice dvakrat bolj verjetno kot dečki kažejo depresivne simptome, predvsem zaradi spletnega nadlegovanja in motenj spanja, pa tudi slabe podobe telesa in nižje samozavesti, so dejali raziskovalci.

Raziskovalci so še ugotovili, da ima 40 odstotkov deklet in 25 odstotkov fantov izkušnje z zlorabo na spletu. Motnje spanja se pojavijo pri 40 odstotkih deklet, 28 odstotkov pa pri dečkih. Anksioznost in slabo spanje sta povezana z depresijo, povzema Reuters. 

"To ni vplivalo le na moje psihično počutje, temveč tudi fizično. Neprestano sem se soočala z ženskami z nedosegljivo suhimi telesi, ki so bile ves čas pohvaljene zaradi svojega videza, čeprav sem imela sama konfekcijsko številko 36," je še povedala Shannon. 

Dekleta so prav tako izpostavljena večjemu tveganju zaradi slabe podobe telesa in slabe samozavesti, vendar je v tem primeru razlika med spoloma nižja, je še pokazala raziskava.

Slovenski pediatri opozarjajo,  da naj bi bili otroci med tretjim in petim letom največ enoo uro na dan pred zasloni, otroci in mladostniki med 6. in 18. letom pa največ 2 uri na dan, opozarjajo na našem inštitutu za javno zdravje
 

Resno opozorilo!

Yvonne Kelly, profesorica na londonskem inštitutu za epidemiologijo in zdravstveno varstvo ter vodja raziskave je pozvala starše in oblikovalce politik, naj vendarle upoštevajo rezultate študije. "Ti rezultati so zelo pomembni za razvoj smernic okoli varne uporabe socialnih medijev, zato pozivam odgovorne k odločni regulaciji," je dejala znanstvenica. Po njenem bi morali tudi starši resno razmisliti o omejitvi uporabe mobilnih telefonov in o tem, kdaj in kje njihovi najstniki preživljajo čas na družbenih omrežjih.

Komentarjev 2
  • Avatar Ancrilinna
    Ancrilinna 22:11 05.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

Sorodne novice