Zdravje > Življenjski stil
458 ogledov

Je Da Vincijev spanec res trajal le 20 minut?

Leonardo Da Vinci
Čeprav tega ni vedel, je eksperimentiral polifazni spanec.

Žal resnične potrditve, ali je Leonardo Da Vinci res spal večkrat po 15 do 20 minut, ni. Obstoječi viri pa potrjujejo, da je res spal na vsake štiri ure in ne več kot 20 minut naenkrat. Ob tem naj ne bi ločil dneva in noči.

Čeprav tega ni vedel, je s tem eksperimentiral nekaj, kar so psihologi na začetku dvajsetega stoletja opredelili kot polifazni spanec. Ta se loči od dvofaznega, ki vključuje še popoldanski spanec in monofaznega, ki pomeni le eno spanje v kosu, običajno ponoči.

shutterstock, budilka, spanje Magazin Šestminutni spanec bolj učinkovit od kave

Leonardo Da Vinci pa ni bil edini briljanten človek, ki je počival večkrat na dan. Enako naj bi prakticirali tudi ameriški izumitelj Thomas Edison, francoski cesar Napoleon Bonaparte in britanski predsednik vlade Winston Churchill.

Na blogu highexistance.com pojasnjujejo, da je najpomembnejši del vsakega spanca faza REM, ki na človeške možgane deluje najbolj sproščujoče. S polifaznim ciklom pa naj bi preslepili možgane, da hitreje prestopijo v fazo REM. To fazo sicer pri navadnem monofaznem spalnem ciklu doseže človek po 45 ali 75 minutah spanja.

ženska spanje postelja Magazin Popoldanski spanec odličen za srce
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice