Zdravje > Življenjski stil
2607 ogledov

Kako vam pri tej hudi bolezni lahko pomaga pes

Moški in pes
Predhodne študije so pokazale, da lastništvo psov blaži socialno izolacijo, izboljšuje telesno aktivnost in celo znižuje krvni tlak.

Lastništvo psov je lahko povezano z daljšim življenjem in boljšimi srčno-žilnimi izidi, zlasti za preživetje srčnega infarkta in možganske kapi, je pokazala nova študija Ameriškega združenja za bolezni srca ( American Heart Association - AHA).

Gre za ločeno obsežno analizo obstoječih podatkov, pridobljenih iz predhodnih študij, ki so potrdile, da druženje s psom vpliva na boljše zdravje ljudi. Glede na prejšnje raziskave, ki kažejo, da lahko socialna izolacija in pomanjkanje telesne aktivnosti negativno vplivata na paciente, so raziskovalci v omenjeni metaanalizi želeli ugotoviti, kako lastništvo psov vpliva na zdravje srca in ožilja.

Tako so primerjali zdravstvene rezultate lastnikov in nelastnikov psov po srčnem napadu ali možganski kapi s pomočjo podatkov švedskega nacionalnega registerstra bolnikov. Bolniki so bili prebivalci Švedske, stari od 40 do 85 let, ki so od leta 2001 do 2012 doživeli srčni infarkt ali ishemično kap.

Redno hodijo in imajo nižji tlak

Prejšnje študije so pokazale, da lastništvo psov blaži socialno izolacijo, izboljšuje telesno aktivnost in celo znižuje krvni tlak - raziskovalci sedaj ugotavljajo, da so imeli ti ljudje tudi manj težav s srcem in žilami. "Študija zagotavlja dobre in kakovostne podatke, s katerimi sicer ne moremo natančno 'dokazati', da posvojitev ali posedovanje psa neposredno vodi k manjši smrtnosti, čeprav naši zaključki še kako kažejo na to," je dejal  Glenn N. Levine iz AHA.

Festival za živali Zanimivo Vizita za živali To se dogaja z vami, ko se družite s psom

Pes in ženska | Avtor: Profimedia Profimedia
"Lastniki psov bolj redno in več hodijo in imajo nižji krvni tlak," je povedala Caroline Kramer, profesorica medicine na univerzi v Torontu, ki je tudi ponosna lastnica miniaturnega šnavcerja. "Lahko rečem, da mi je Romeo povečal vsakodnevno telesno aktivnost, in mi vsakdan izpolnil s srečo in brezpogojno ljubeznijo," povzema Science Daily. 

V primerjavi z ljudmi brez psa, so pri lastnikih štirinožcev, ki so doživeli srčni infarkt in so po hospitalizaciji živeli sami v družbi svoje živali, ugotovili 33 odstotkov nižje tveganje za smrt v primerjavi s tistimi, ki bili popolnoma sami. Če so imeli družino, je bilo to tveganje za 15 ostotkov nižje.Tveganje za smrt bolnikov z možgansko kapjo, ki po hospitalizaciji živijo sami s psom, je bilo 27 odsotkov manjše in 12 odsotkov manjše za tiste, ki živijo s partnerjem ali otrokom.

Spanje Do pol ure Zdravje To je navada, ki pomeni manjše tveganje za srčni infarkt in možgansko kap

V raziskavi so zabeležili, da je srčni infarkt doživelo skoraj 182 tisoč ljudi, pri čemer je bilo skoraj šest odsotkov lastnikov psov, med skoraj 155 tisoč ljudmi z možgansko kapjo, jih pet odstotkov imelo psa.

Manj izolirani

Manjše tveganje za smrt je mogoče pojasniti z dejstvom, da so ti ljudje bolj telesno aktivni, ob tem pa še manj depresivni in osamljeni, še piše Science Daily. "Vemo, da je socialna izolacija močan dejavnik tveganja za slabše zdravstvene izide in prezgodnjo smrt. Prejšnje študije so pokazale, da so lastniki psov manj socialno izolirani, saj imaj več interakcij z drugimi ljudmi," je dejal Tove Fall, profesor na švedski univerzi Uppsali. "Poleg tega je lastništov psa dobra motivacija za telesno aktivnost, ki je pomemben dejavnik rehabilitacije in duševnega zdravja," je dodal. 

Toda raziskovalci opozarjajo, da ti hišni ljubljenčki niso za vse in jih tako ne bi smeli priporočati na splošno - kot nekakšen preventivni ukrep. "Pse naj sprejmejo samo tisti, za katere velja, da imajo sposobnost in znanje živali omogočiti dobro in srečno življenje," opozarja profesor Fall.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice