Zdravje > Življenjski stil
7535 ogledov

Novotarija na spletu, ki jo zdravniki strogo odsvetujejo

zdravnik pregled koža kožni rak Shutterstock
"Ne počnite tega," pravijo strokovnjaki.

Družbena omrežja občasno obnorijo trendi, ko se uporabniki preizkusijo v različnih izzivih. Med njimi so nekateri zares čudni, odločitev, ali jih boste preizkusili, je seveda vaša.

Ker je tukaj poletje, je trenutno aktualno prav posebno tetoviranje - nevotarija oziroma neumnost, ki jo dermatologi vsekakor odsvetujejo.

"Tako preprosto in učinkovito", je zapisala uporabnica Instagrama. Nalepke in kalupe za to pa je mogoče kupiti tudi na stojnicah ob obalah, kot navaja Slobodna Dalmacija. "Na naših stojnicah smo opazili nalepke za ta namen, in ni jih malo, ki so to že preizkusili." 

Seveda vse skupaj izgleda kot neškodljiva poletna zabava, ki pa jo dermatologi zelo resno odsvetujejo. "Da bi bi šablona delovala in bila tetovaža očitna, si je treba hudo ožgati kožo, kar pomeni poškodbo okoliškega tkiva,"  je za Healt dejala dermatologinja Rachel Nazarian iz Združenja ameriških dermatologov. Preprosto povedano, takšni tatuji so zelo škodljivi, saj spodbujajo nastanek kožnega raka. 

"UV sevanje odloženo sproži procese kancerogeneze s posledičnim razvojem različnih prekanceroz (npr. aktinične keratoze) in kožnega raka: vse pogostejši so karcinomi (tj. različne vrste epitelijskega kožnega raka) in zaradi zasevanja v notranje organe nevarni pigmentni kožni rak - melanom," opozorila Ane Benedičič iz Združenja slovenskih dermatovenerologov, povzema Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ). 

sončenje Test Zdravje Nič novega: Najboljši so izdelki, za katere ni treba seči globoko v denarnico

Na Onkološkem inštitutu poudarjajo, da je še posebej "nevarna intenzivna izpostavljenost (na primer intenzivno sončenje med dopustom) ter sončne opekline; starost; rasa in kožni tip, saj se melanom pojavlja pretežno pri beli rasi in pretežno pri ljudeh svetlih kožnih tipov; spol, saj se pogosteje pojavlja pri moških."

Diagnoza: Kožni rak

Izpostavljenost sončnim žarkom ali uporaba solarijev povečuje tveganje za nastanek kožnih rakov: malignega melanoma ter nemelanomskih kožnih rakov kot sta bazaliom in ploščatocelični karcinom.

sončenje, sonce Opozorilo Zdravje Sončenje: Rdeča koža kljub visokemu faktorju? Ugledni britanski znanstveniki ugotovili vzrok

Tveganje malignega melanoma povezujejo z intenzivno občasno izpostavljenostjo sončnim žarkom, predvsem v mladosti, medtem ko je za nastanek nemelanomskega kožnega raka pomembna kronična in celokupna življenjska izpostavljenost zato je ključna preventiva, zaščita pred UV žarki (predvsem v otroštvu) in zgodnje prepoznavanje bolezni. Pri UV sevanju so bolj ogrožene svetlopolte osebe z velikim številom pigmentnih znamenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.