Zdravje > Življenjski stil
7959 ogledov

Poznate halitozo? Vsak deseti se spopada s to težavo

Ljudje na ulici
Halitoza ali mogoče samo helifobija.

Halitoza je stanje, ko ima sapa izdihnjenega zraka neprijeten vonj. Slab zadah torej, ki se ga veliko ljudi sploh ne zaveda, kar lahko predstavlja veliko težavo.

90 odstotkov vzrokov za helitozo je v ustih in je največkrat posledica slabe ustne higiene. Le v 10 odstotkih so razlog oslabljeno delovanje ledvic in jeter, infekcija pljuč in prebavne bolezni.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

V ustih domujejo tako slabe kot dobre bakterije, ki se ne kopočijo samo na zobeh, temveč tudi na jeziku. Slabe bakterij, ki se najraje nabirajo na zadnjem delu jezika tvorijo žveplo ter se zalezejo v zobne obloge in sluznico.

Preverite jezik

Zato preverite, če se vam slabi zadah pojavlja zaradi jezika, opozarjajo strokovnjaki. Vsakič, ko si očistite zobe, s ščetko potegnite še po jeziku, dodajajo. Ker te nadležne bakterije najbolje uspevajo v suhih ustih, je dodaten nasvet za slab zadah dovolj tekočine, vode torej, ki ji dodajte limono. Limonska kislina namreč  v trenutku nevtralizira bakterije in odpravi neprijeten vonj.

Kdaj obiščete zdravnika?

Če dodatna higiena ne pomaga, obiščete zdravnika. Vzrok za slab dah je lahko v dihalnih poteh ali v želodcu. Pred tem pa... Najhitrejša in najenostavnejša prva pomoč pred slabim zadahom je žvečilni gumi. Vendar pozor - tukaj vas čaka past.. Žvečilni gumi, ki vsebuje sladkor, namreč ne pomaga, zato si kupite takšnega brez sladkorja.

zadah moški Ne upate dihati? Zdravje Znanstveniki: Tako se boste znebili zadaha

Vzroki za slab zadah

Vzroki za ustni zadah so lokalni ali sistemski. Pri lokalnih povzroča zadah prevelika količina hlapljivih žveplenih spojin. Te nastanejo pri razkrajanju beljakovin s pomočjo anaerobnih bakterij. Med možnimi lokalnimi vzroki so slaba ustna higiena, parodontalna bolezen, suha usta oziroma kserostomija, obloge na jeziku, kronično vnetje žrela in obnosnih votlin, kajenje, hrana (česen, čebula, sir …) in določene diete. Možni sistemski vzroki so dehidracija, infekcije dihal, sladkorna bolezen, gastrointestinalne težave, jetrne in ledvične bolezni. 

cimet s tem! Magazin Enostavno in zdravo nad slab zadah

Kaj je helifobija?

Pri nekaterih pacientih, ki poiščejo pomoč pri zobozdravniku, pa gre za pretirano skrb, da imajo slab ustni zadah. Pacienti s halitofobijo imajo strah pred neprijetnim ustnim zadahom, čeprav zadaha v resnici nimajo. Halitofobija je prisotna pri približno enem odstotku odrasle populacije in lahko močno vpliva na človekovo socialno življenje.

zadah Magazin Tako se boste znebili jutranjega zadaha
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.