Zdravje > Življenjski stil
4512 ogledov

Pozor, reakcija je lahko zelo burna in dramatična

Urgenca Profimedia Urgenca
Osji in čebelji piki pri večini povzročijo bolečo oteklino, lahko pa tudi mehurje, težave z dihanjem, vročino. Ko se alergen s pikom injicira v naš sistem, je treba biti pripravljen tudi na anafilaktično reakcijo.

Piki žuželk so poletna nadloga, saj se poleti več gibamo na prostem, pa tudi žuželk je v tem letnem času največ. Večinoma ti piki niso nevarni, alergijske reakcije na pike pa lahko ogrozijo naše življenje. Alergijo na pike žuželk ima okoli pet odstotkov ljudi.

Reakcija kože v obliki otekline, rdečine in srbečice je na mestu pika žuželke normalna, mesto pika je zato najbolje hladiti, dobro je tudi, da se ne praskamo, saj lahko tako okužimo rano.

Peter Pečenko, urbani čebelar. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Najbolj nevarne pa so alergije na pike, zlasti na ose in čebele, ko se alergen s pikom injicira v naš sistem.Takrat je treba biti pripravljen tudi na tako imenovano anafilaktično reakcijo.

Na UKC Maribor pojasnjujejo, da je incidenca anafilaktične reakcije 30 primerov na 100.000 prebivalcev letno, umre pa en bolnik na 6500 hospitaliziranih na leto. "Smrt je najpogosteje posledica kardiovaskularnega šoka ali angioedema larinksa (grla)," dodajajo ob tem. 

Sicer je anafilaksija akutna sistemska preobčutljivostna reakcija in najpogosteje prizadene žilni, bronhialni ter gastrointestinalni organski sistem. Beseda izhaja iz grške besede phylaksis (varovanje), dodajajo v slovenskem Združenju za urgentno medicino. 

Glede na burnost in obseg reakcije ločimo tri stopnje:

  • 1. stopnja: srbenje kože, nemir, pospešen srčni utrip, lahko simptomi alergičnega rinitisa in urtikarije.
  • 2. stopnja: dodatno angioedem, lahko vrtoglavica, bruhanje, driska s krčevitimi bolečinami v trebuhu.
  • 3. stopnja: dodatno oteženo dihanje, piskanje, hripavost, pordela in topla koža, lahko nižji krvni tlak od običajnega.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri nekaterih je reakcija na pik ose ali čebele močnejša, pa tudi izjemno burna in dramatična, kar pomeni, da je treba nujno poiskati pomoč. "Kadar je reakcija na pik močneje izražena, vzamemo sistemski antihistaminik v obliki tablet, ki je v lekarni na voljo tudi brez recepta, in gel ali mazilo, ki ga nanesemo na mesto pika, da lokalno blaži alergično reakcijo. V primeru, da po piku okončine postajajo hladne, pomodrijo ustnice ali celo uhlji in se pojavi dihalna stiska, je obisk zdravnika nujen. Alergikom, ki na pike žuželk reagirajo na prej omenjen način, svetujemo, da imajo ves čas potovanja pri sebi komplet za samopomoč pri pikih," pojasnjuje farmacevtka Darja Potočnik Benčič. 

"Zdravniško pomoč je treba poiskati tudi, če piči več žuželk hkrati, če se na mestu pika pojavijo mehurji ali obsežnejše vnetje, težave z dihanjem, vročina, huda bolečina in oteklina, ki se širi."

Ko piči čebela ...

Čebele so poleti še najbolj nemirne, paše je bolj malo, razdraži jih tudi vonj po potu, alkoholu ali ličilih. "Pri piku čebele čim prej odstranimo želo, da se strup ne sprosti v celoti. Paziti moramo, da ne prebodemo vrečice s strupom, ki je povezana z želom. Mesto vboda speremo z večjo količino vode. Prizadeto mesto moramo hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo in upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok. Mesto vboda namažemo z lokalnim antihistaminikom in antiseptično kremo, da ublažimo vnetje in srbenje. Če gre za osebo z znano alergijo na pik čebele, je potrebno nemudoma poklicati zdravniško pomoč in takoj uporabiti  injekcijo ali zdravila v obliki tablet," dodaja Potočnik Benčičeva.

V zadnjem letu dni je izginila tretjina vseh čebel. Namig dneva Zdravje Zakaj čebela po piku umre

Osa lahko piči večkrat

Mesto pika postane rdeče in oteklo, občutimo bolečino in pekoč občutek, pozneje pa nastopi srbečica. Mogoča je celo krvavitev na koži. Osa lahko piči tudi večkrat v enem samem napadu, saj želo ne ostane v žrtvi kot pri čebeli. Na oteklino položimo hladen obkladek, vnetje pa pomirimo z antihistaminsko kremo. "Če nas piči sršen, prizadeto območje močno oteče in pordi, lahko nastanejo tudi mehurji. Bolečina je po navadi večja kot pri piku ose. Prizadeti del začnemo čim prej hladiti, saj s tem zmanjšamo vnetno reakcijo ter upočasnimo prodiranje strupa v krvni obtok. Kadar nas obletavajo žuželke, ne mahamo z rokami okoli sebe, saj pičijo predvsem, kadar se čutijo ogrožene. Ostanemo mirni in odletele bodo same,"  še pojasni farmacevtka Darja Potočnik Benčič. 

Evropski sršen Avto Sršen v avtomobilu! Kaj storiti?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice