Zdravje > Življenjski stil
428 ogledov

Pozor, tudi zato lahko zbolite za depresijo

Depresija Profimedia
Dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku poveča tveganje za depresijo, kažeta dve novi študiji.

Študija, objavljena v petek in to v reviji JAMA Network Open, je pokazala, da dolgotrajna izpostavljenost povišanim stopnjam onesnaženega zraka poveča tveganje za depresijo v poznem življenju pri starejših odraslih.

V drugi študiji, objavljeni v reviji JAMA Psychiatry, so znanstveniki zgotovili, da je dolgotrajna izpostavljenost celo nizkim ravnem onesnaževalcev  zraka povezana s povečano stopnjo depresije in anksioznosti. Onesnaženost zraka že dolgo povezujejo s srčno-žilnimi in dihalnimi boleznimi. Vse več je dokazov, ki so jih zdaj potrdile te nove študije, da onesnaženost zraka vpliva tudi na duševno zdravje.

Da bi preučili učinke onesnaženega zraka na starejše Američane, so raziskovalci s Harvarda in univerze Emory analizirali podatke skoraj devetih milijonov ljudi starih 65 let in več. Več kot 1,52 milijona jih je bilo v študijskem obdobju 2005–2016 diagnosticirana z depresijo.

"Opazili smo statistično pomembne škodljive povezave med dolgotrajno izpostavljenostjo povišanim stopnjam onesnaženosti zraka in povečanim tveganjem za diagnozo depresije v poznem življenju," so povedali raziskovalci. V tej študiji so ugotovili, da so socialno-ekonomsko prikrajšani posamezniki izpostavljeni veliko večjemu tveganju za depresijo v poznem življenju. "Ti ljudje so izpostavljeni socialnemu stresu in slabim okoljskim razmeram, vključno z onesnaženostjo zraka," so zapisali. 

Za namene študije so znanstveniki preverili ravni onesnaženosti in jih primerjali z naslovi bolnikov. Onesnaževala, ki so jim bili izpostavljeni, so bili drobni delci, kot sta prah ali dim, dušikov dioksid, ki prihaja predvsem iz prometnih emisij, in ozon, ki ga oddajajo avtomobili, elektrarne in rafinerije. Znanstveniki pravijo, da so lahko starejši še posebej dovzetni za depresijo, povezano z onesnaženjem, zaradi svoje pljučne in nevronske dovzetnosti.

"Čeprav je depresija manj razširjena med starejšimi v primerjavi z mlajšo populacijo, lahko pride do resnih posledic, kot so kognitivne okvare, telesne soobolevnosti in smrt," so povedali.

V drugi študiji so znanstveniki iz Velike Britanije in Kitajske raziskovali povezavo med dolgotrajno izpostavljenostjo številnim onesnaževalcem zraka in pojavnostjo depresije in anksioznosti. Analizirali so skupino skoraj 390.000 ljudi, večinoma v Veliki Britaniji, v obdobju 11 let in ugotovili, da obstaja povečano tveganje za depresijo in anksioznost tudi pri stopnjah onesnaženosti pod britanskimi standardi kakovosti zraka.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.