Zdravje > Življenjski stil
2095 ogledov

Ste vedeli? Tako zdravo je kopanje v morju

Jadransko morje - Cavtat
Analizirali kar 19 študij iz bogatejših držav: " Pomembno je, da se ljudje zavedajo tveganj, preden se odpravijo na morje," je dodala znanstvenica.

Pri ljudeh, ki se kopajo v morju obstaja znatno večje tveganje za trebušne bolezni in bolezni ušes, dokazuje raziskava objavljena v ugledni publikaciji International Journal of Epidemiology.

Britanski raziskovalci so analizirali kar19 študij iz Velike Britanije, ZDA, Avstralije, Nove Zelandije, Danske in Norveške in tako analizirali rezultate več kot 120 tisoč anketirancev: "V bogatejših državah, kot je Velika Britanija obstaja prepričanje, da čas, ki ga preživimo v morju, ne vpliva na naše zdravje,"  je za časopisThe Guardian dejala vodja raziskave Dr. Anne Leonard z Univerze v Exeterju.

Težave z ušesi

Ekipa raziskovalcev natančnih vzrokov za razvoj bolezni ni ugotovila, je pa analiza podatkov vsaj šestih študij pokazala, da so kopalci v morju imeli 86 odstotkov večjo verjetnost, da jih doleti kakšna bolezen. Poleg tega je analiza podatkov pri kopalcih pokazala več kot dvakrat večjo možnost za pojav kakšnega od simptomov bolezni ušes.

Driska, bolečine v želodcu, bolezni sečil

Analiza študij je pri kopalcih pokazala znatno večjo verjetnost za vsaj eno od bolezni prebavil. Rezultati so pri teh ljudeh pokazali 44 odstotkov večjo verjetnost, da bodo zboleli za diarejo. V primerjavi s tistimi, ki ne gredo na morje, imajo kopalci za 27 odstotkov več možnosti za bolečine v želodcu. Ekipa je tudi ugotovila, da imajo kopalci več okužb sečil, ki jih povzročajo antibiotično odporne bakterije, vključno z E. coli.

slovenija 23.04.13. plaza na Bernardinu, foto: suzana kos Portorož Slovenija Onesnaženo morje, iz vode pregnali kopalce

Seveda ne želimo odvrniti ljudi od morja. Kopanje je namreč zelo koristno za zdravje, saj izboljšuje telesno pripravljenost in nas poveže z naravo: "Bolj pomembno je, da se ljudje zavedajo tveganj, preden se odpravijo na morje," je dodala znanstvenica. 

Ob dežju nikar v morje

Tovrstne okužbe v glavnem ne potrebujejo zdravljenja, veliko bolj na udaru so ranljivejše skupine - starejši in otroci: "Menimo, da so mikroorganizmi  odgovorni za večino tovrstnih okužb. Povzročajo jih bakterije in virusi, ki jih plaže prinesejo odplake iz kanalizacij bližnjih domov in odplake živali."  Strokovnjakinja je še opozorila na večjo verjetnost okužbe ob dežju, zato nam plavanje v morju v času padavin strogo odsvetuje.

metal camp Popotnik Kar 90 odstotkov slovenskih kopališč dobilo odlično oceno

 

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 12:38 08.marec 2018.

    Ob velikih mestih je kr logično, da ni glih za plavat.

  • komentator50 16:41 07.marec 2018.

    Saj ni nič čudnega.Bogatejše države imajo pač bolj usrano morje.Ne verjamem da se lahko v Jadranskem morju na znanih plažah kar tako okužiš,seveda,če se ne kopaš v kakšnem pristanišču ali ob izpustu fekalij.Morje je zdravje in ti napolni baterije za celo leto.