Zdravje > Življenjski stil
21743 ogledov

Za odrasle: Preventivne pravice, ki jih krije zavarovalnica

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Podrezajte svojega zdravnika na pravico, ki jo krije zdravstvena zavarovalnica.

Se udeležujete preventivnih zdravstvenih pregledov?  Na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja smo odrasli upravičeni tudi do splošnih preventivnih pregledov pri družinskem zdravniku, pravice torej, ki jo velja izkoristiti, zato opozorite svojega zdravnika. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Preventivni pregled obsega

Po tem programu imate pravico do:

-        pogovora o življenjskih navadah, povezanih z zdravjem,

-        meritve krvnega tlaka, telesne višine, teže in obsega pasu,

-        laboratorijske meritve (npr. laboratorijsko določitev skupnega holesterola in krvnega sladkorja) ter

-        svetovanja o spreminjanju nezdravih življenjskih navad in krepitvi duševnega zdravja.

Program integrirane preventive kroničnih bolezni in zmanjševanja neenakosti v zdravstvu Skupaj za zdravje določa pravico do zdravstvenega pregleda na vsakih pet let tudi odrasle osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane. Zanj ni potrebno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, strošek pregleda pa v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. 

Preventivni pregled poteka v ambulantah družinske medicine pri vašem osebnem izbranem zdravniku ali pri diplomirani medicinski sestri v referenčnih ambulantah družinske medicine.

V referenčnih ambulantah na preventivne preglede vabljeni odrasli od 30 leta naprej, v ostale ambulante v zdravstvenih domovih in pri zdravnikih koncesionarjih, pa so vabljeni moški od 35 do 65 leta starosti in ženske od 45 do 70 leta starosti.

Do preventivnega pregleda ste upravičeni vsakih 5 let. Ogroženi za razvoj kroničnih bolezni in kronični bolniki pa vsako leto. 

 

 

Ne pozabite na brezplačne programe, ki nam jih po svetu zavidajo

Dora

mamografija Zdravje Program Dora: Velika pridobitev za SV del Slovenije

Organiziran presejalni program za raka dojk je stekel leta 2008 v ljubljanski regiji, lani decembra so v celjski bolnišnici odprli še zadnji, 12 presejalni center v Sloveniji.  Z vključitvijo območne enote Celje v program DORA imajo vse ženske med 50. in 69. letom v Sloveniji na vsaki dve leti pravico, da se vključijo v presejalni program zgodnjega odkrivanja raka dojk. Pomen programa je zgodnje odkrivanje raka dojk še preden se pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni in ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Svit

Svit  | Avtor: Svit Svit
Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki Svit je namenjen ženskam in moškim v starosti od 50 do 74 let in sicer na vsaki dve leti. Za postopek presejanja se uporablja imunokemični test na prikrito krvavitev v blatu, ki omogoči odkriti tiste posameznike, pri katerih obstaja verjetnost, da za rakom na debelem črevesu in danki.  Posamezniki s pozitivnim testom na prikrito krvavitev v blatu bodo napoteni na kolonoskopijo.

Zdravnik Brezplačno in učinkovito Zdravje Kako je to mogoče? Vsak tretji se ne odzove na vabilo

Zora

Organizirano presejanje za raka materničnega vratu je stekel leta 2003.  V sklopu programa ZORA ginekologi s pregledovanjem zdravih žensk pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu (RMV). Tedaj je možno z enostavnimi terapevtskimi posegi raka preprečiti ali povsem pozdraviti. Vsaka ženska, stara od 20 do 64 let, potrebuje test PAP enkrat na tri leta. Ženske, ki same prihajajo na preventivne preglede, naj opravijo preventivni ginekološki pregled in odvzem brisa materničnega vratu v tretjem letu šele potem, ko sta v obdobju 12 mesecev (+/- 3 mesece) testa PAP dvakrat normalna, negativna in kakovostna.

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Zdravje Teden boja proti raku: Programi, ki dokazano rešujejo življenja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:16 08.december 2018.

    to brezplačno nakladanje imamo že vsak doma,merjenje pritiska,tehnico in kup pametnjakovičev okrog sebe o debelosti itd

  • djdj 13:22 08.december 2018.

    Zaenkrat mi te pravice "ne morem" izkoristiti. Dobil sem vabilo, a referenčna ambulanta deluje le v dopoldanski urah. Takrat sem delovno aktiven in obisk pregleda ni opravičljiv(za kar ne bom koristil dopusta, če me pregledujejo že zdravniki medicine dela). Komu ...prikaži več so te ambulante namenjene? Ali gre le za ustvarjanje dodatnih zaposlitev v JS(oz. na uho mi je prišlo, da je obiskanost referenčnih amb. pogoj za obstanek ZD v kraju)?