Zdravje > Življenjski stil
6525 ogledov

Zveza potrošnikov: "Takšni izdelki predstavljajo nevarnost z resnimi zdravstvenimi posledicami"

Kozmetika Shutterstock
Pozor, alergična reakcija!

"Pogostokrat lahko preberemo trditve, da bo koža zaradi dodanega arašidovega olja v kremah, losjonih ali kopelih, bolj gladka in voljna. A za potrošnike, ki so alergični na arašide, lahko takšni izdelki predstavljajo nevarnost z resnimi zdravstvenimi posledicami," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) od koder nas obveščajo, da od konca lanskega leta za proizvajalce kozmetičnih izdelkov v EU veljajo strožja pravila glede uporabe arašidovega olja v kozmetiki.

Kozmetični izdelki, ki vsebujejo arašidovo olje vsebujejo alergene beljakovine, arašidi v prehrani pa sodijo med ene izmed najbolj alergenih živil. Zato v EU po novem veljajo pravilo, da je treba  to olje predhodno tako obdelati, da vsebuje le manjše količine alergenih beljakovin. "V kolikor proizvajalec tega ne more zagotoviti, izdelka, ki vsebuje arašidovo olje, ne sme več prodajati," pojasnjujejo na ZPS.

Pri nas Zdravje Neverjetno, med temi, tudi zelo dragimi izdelki, le dva brez hormonskih motilcev

Bodite pozorni na to oznako

Če ste alergični na arašide, preverite INCI seznam na kozmetičnih izdelkih. Arašidovo olje je navedeno kot olje Arachis Hypogaea oil.

 | Avtor: ZPS ZPS

Za otroke neprimerno

Nemški Zvezni inštitut za oceno tveganja (BfR) že dalj časa proučuje alergijska tveganja, povezana z arašidovim oljem v kozmetičnih izdelkih. Iz BfR sporočajo tudi, da izdelki, ki vsebujejo arašidovo olje, niso primerni za nego otroške kože. Predvsem v primeru poškodovane kože, na primer v območju plenic, saj je naravni zaščitni plašč kože poškodovan.

Pšenični proteini v izdelkih za nego las

ZPS  v teh dneh potrošnikom sporoča, da veljajo tudi nova pravila glede hidroziranega pšeničnega proteina, ki ga proizvajalci največkrat dodajajo v izdelke za nego las, saj zmanjšuje elektro statičnost las. "Tudi v tem primeru mora biti surovina obdelana tako, da ne vsebuje alergenih beljakovin, kar zmanjšuje možnost alergijskih reakcij," dodajajo. 

Na INCI seznamu je ta sestavina navedena kot Hydrolyzed Wheat Protein.

 | Avtor: ZPS ZPS

Moški Zdravje Je moška kozmetika le marketinški trik?

 

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 08:51 13.junij 2019.

    Dokler niso začeli z vbrizgavanjem aluminija skupaj z arašidovimi proteini, ni NIHČE na svetu imel problemov z arašidi. Dejstvo je, da takoj ko se proteini sprimejo z aluminijevimi delci (molekulami), imunski sistem naredi obrambo proti temu, kar se je držalo ...prikaži več aluminijevih molekul. Z drugimi besedami - postanete imunsko odzivni na te proteine - po domače alergija.