Šport > Košarka
2402 ogledov

Po zmagi sezone proti Minnesoti je zdaj sledilo to

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so izgubili proti zdesetkani zasedbi Memphisa. Grizzlies so v gosteh slavili s 120:103.

Memphis Grizzlies so se še četrtič v sezoni pomerili z Dallasom, tudi tokrat brez prvega zvezdnika Ja Moranta, ki je prve tri medsebojne tekme izpustil zaradi suspenza, tokrat pa je manjkal zaradi poškodbe. Zanj je sezona že končana.

Tokratni gostje so imeli sicer že skozi vso sezono veliko težav s poškodbami, Memphis, ki je bil v prejšnjih sezonah zanesljiv udeleženec končnice, se z razmerjem 13-23 tako nahaja šele na 13. mestu zahodne konference. Ob Stevenu Adamsu, Brandonu Clarku, Derricku Rosu sta se na seznamu odsotnih tokrat znašla še Španec Santi Aldama in izjemno pomembni Jaren Jackson Jr.

Zdravstvene težave niso prizanašale tudi zasedbi iz Teksasa, a se je stanje v zadnjem času nekoliko popravilo. Tokrat so bili sicer še naprej odsotni Dereck Lively II., Dante Exum in Maxi Kleber. Dallas se je v dvoboj podal s šestega mesta na Zahodu (22-15).

Luka Dončić je dobroo odprl dvoboj, v prvi minuti je zbral skok v obrambi, asistenco ob zabijanju Dwighta Powella, nato pa je z uspešnim metom za tri točke poskrbel za izid 5:0.

Tako kot na zadnjem dvoboju proti najboljši ekipi Zahoda Minnesoti, ko je dosegel 35 točk, eno več od Dončića, je bil uvodoma razigran tudi Kyrie Irving. Ta je hitro zbral osem točk, po njegovem košu iz obrata preko Marcusa Smarta se je po štirih minutah na semaforju izpisal izid 15:9.

A po zaslugi odličnega Desmonda Bana se je Memphis uspel najprej približati, njegovi soigralci pa so nato dokončali delni izid 11:0. Grizliji so povedli za štiri točke, serijo je z dvema zadetima prostima metoma prekinil Dončić.

Sodniki mu sicer niso bili ravno naklonjeni, v eni izmed akcij je zadel koš in ko so vsi v dvorani pričakovali, da bo imel na voljo še dodaten prosti met, so delilci pravice Dallasu prisodili le žogo s strani. Namesto morebitnih treh točk, so Mavericks po neuspešnem napadu ostali pri ničli.

Slabe tri minute pred koncem četrtine je Slovenec pričakoval tudi igranje z nogo nasprotnika, a so piščalke ostale neme, sam pa je namesto, da bi stekel v obrambo, nemočno krilil z rokami proti sodnikom. Grizzlies so to izkoristili in v protinapadu dosegli koš za vodstvo s 25:18.

Po minuti odmora, ki jo je zahteval domači trener Jason Kidd, je nato Bane povišal vodstvo gostov na +9, s košem je odgovoril Dončić. Ta je sicer minuto in pol pred koncem četrtine sedel na klop. Zbral je 8 točk, tri skoke in asistenco. 

Memphis je po prvih ducat minutah vodil z 29:22.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po dveh minutah druge četrtine se je naskok gostov povzpel na 11 točk, povsem enaka razlika pa je bila na semaforju izpisana tudi po trojki Luka Kennarda, ki je Memphis po dobrih štirih minutah popeljal do 42:31. Ob tem izidu se je na parket vrnil tudi slovenski zvezdnik.

Hitro je vpisal podajo za koš Derricka Jonesa Jr., a je po kar devetih zaporednih točkah Davida Roddyja Memphis v zadnjih pet minut prvega polčasa vstopil s prednostjo 53:34. Kasneje je bilo po trojki Vinca Williamsa Jr. že +22.

A na veselje Dallasovh navijačev se je naposled razigral tudi Dončić. Ta je najprej prodrl pod koš in zadel ob prekršku. Sledil je uspešen dodaten prosti met, v naslednjem napadu pa je prvi mož domače zasedbe zadel še met za tri točke. Ob delnem izidu 6:0 se je Dallas približal na 40:56.

Po košu in dodatnem prostem metu Irvinga so Mavericks minuto in pol pred odhodom na glavni odmor že prišli na -11, a so nato gostje hitro dosegli dva koša. O v zadnjem času zelo solidni obrambi Dallasa ni bilo ne duha ne sluha.

Na polovici tekme je Memphis vodil z 68:53.

Dončić je ob skromnem metu 4/11 iz igre (2/5 trojke) vknjižil 17 točk, k temu je dodal še po tri skoke in asistence. 

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je bil pri Dallasu izjemno razpoložen Irving, ki je dosegel prvih devet točk Dallasa v drugem polčasu. Prevsem neprepoznaven je bil Dončić, ki je najprej zgrešil dva prosta mesta, nato met za dve točki, ob poizkusu za tri pa je zgrešil tako tablo kot obroč. 

Mavericks so po simultamki Irvinga še enkrat več prišli na 11 točk zaostanka, vendar je nato z eno trojko odgovoril Vince Williams, z dvema pa Smart za 80:62.

Po minuti odmora je Luka dosegel koš, z dvema ukradenima žogama pa se je izkazal v obrambi. A opazno je bilo, da se težje premika po igrišču. Že v prvem polčasu mu je namreč na koleno padel center Bismack Biyombo. Kidd ga je na polovici četrtine umaknil na klop.

Dallas se je štiri minute in pol pred koncem z zabijanjem Jadena Hardyja približal na deset točk zaostanka. Vendar so težko priigrano Mavericks zapravili v naslednjih dveh obrambnih akcijah, ko je dve trojki zadel Bane za 91:75.

Dončić se je vrnil za zadnje tri minute tretje četrtine, Memphis, predvsem Bane, pa je na vsak nalet domačih hitro znal odgovoriti še z uspešnejšim nizom. V zadnjo četrtino se je tako vstopilo z izidom 103:83.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski as je v obrambi prišel še do tretje ukradene žoge, po njegovih štirih zaporednih točkah v napadu pa se je Dallas slabih osem minut pred koncem približal na 15 točk zaostanka. Trener gostov Taylor Jenkins je takoj vzel 'timeout'.

V obrambi je nato Dončić izsilil osebno napako Vinca Williamsa v napadu, pri tem je prejel udarec v obraz, na drugi strani pa je s prostima metoma poskrbel za 95:108.

A kot že tolikokrat prej so imeli pri Memphisu pripravljen odgovor, s trojko je Ziaire Williams kasneje znova poskrbel za +18 svojega moštva. Dallasu je zmanjkovalo časa.

Dončić je pet minut pred koncem presegel mejo tridesetih točk, vendar to tokrat Dallasu ni veliko pomagalo. Memphis, ki je na tekmi dominiral v skoku, je v zadnje tri minute vstopil s prednostjo 118:100. Kidd se je vdal in v igro poslal rezerviste.

Dvoboj se končal z rezultatom 103:120.

Luka je ob metu iz igre 9/21 (2/8 trojke, 11/15 prosti meti) zabeležil 31 točk, 6 skokov in podaj ter tri ukradene žoge. Irving je dosegel 33 točk, 11 pa Jones Jr.

Pri Memphisu je Bane tekmo sklenil z 32. točkami, Smart, ki si je poškodoval roko v tretji četrtini in se ni več vračal na parket, je zbral 23, Kennard, Ziaire Williams in Xavier Tillman pa 14 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice