Kakšna drama našega orla: "Postavili so napačno diagnozo, rešilo me je le ... "

Foto: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Foto: Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Slovenski smučarski skakalec Žiga Jelar je po pravi zdravstveni drami vendarle še v letošnji sezoni znova poletel.
Oglej si celoten članek

Še v soboto opoldne, ko je glavni trener slovenskih smučarskih skakalcev Robert Hrgota stopil pred novinarje, se ni vedelo, ali bo slovenski orel Žiga Jelar vendarle dobil zeleno luč s strani zdravniške službe za nedeljski nastop v Planici ter zadnja dva skoka oziroma poleta v letošnji sezoni.

Slovenski skakalec je namreč po končanem svetovnem prvenstvu v Planici, kjer je nastopal z lažjo poškodbo kolena, doživel pravo zdravstveno dramo tekom norveške Raw air turneje, po kateri se je še vedno odločil odpotovati v Lahti, kjer je na koncu pristal celo v bolnišnici, od koder je bil predčasno poslan domov.

Ni več zaupanja? Prvi mož naših skokov o možni menjavi trenerja: "Največja napaka je bila ..."

Iz slovenskega tabora so prihajale slabe novice o tem, kako resna je situacija, a se je na koncu vendarle vse srečno razpletlo. Kaj se je sploh dogajalo z našim skakalcem? "Že na Raw air turneji sem prve dni ležal z vročino. Takrat bi mogoče moral iti domov, a sem trmast, hotel sem na vsaki tekmi prinesti čim več točk Sloveniji. Vsako tekmo sem imel upanje, da lahko tudi jaz tako kot v Lillehamerju skočim na stopničke. Boril sem se do zadnjega trenutka. Nisem se počutil ok za odhod v Lahti, a sem si rekel, da gre verjetno zgolj za utrujenost od Raw air turneje."

"Ampak v Lahtiju ni bilo več poti nazaj, ker je bila še edina možnost, da grem v bolnišnico. Imel sem tako zatečeno grlo, da sem težko požiral slino. Nato pa še napačna diagnoza, ki je podaljšala okrevanje. Nisem smel dobiti antibiotikov, na koncu pa so dežurni v Kranju odkrili, da me samo antibiotiki in pa infuzija še rešijo. Vsi so delali za to, da bi spet lahko letel. Nekateri zdravniki se še zdaj ne bi strinjali, da sem tukaj. Ampak vem, da mi želijo zgolj najboljše. Nisem 100-odstoten, iztisnil sem maskimum iz sebe, se poizkušal boriti ter prinesti maksimum točk v Sloveniji," je o svoji drami, ki jo je preživljal zadnja dva tedna, spregovoril vidno izčrpani Jelar. Toda bilo je vredno ...

Foto: Anže Petkovšek Planica

"Vsekakor je bilo vredno. Da te nekdo spusti leteti, je nekaj najlepšega. Doživeti ta adrenalin, te navijače. Jaz sem si to želel, zadnji izvidi pa so pokazali, da ni ogrožena vranica, niso ogrožene ledvice, to pa je bil glavni pogoj, da bom lahko šel letet. Sem zadovoljen, da sem lahko zaužil vse to. Žal mi je le, da se v Kulmu tista prva tekma zaradi vetrovnih razmer ni izšla po mojih željah, ker vem, da sem bil letos sposoben se ponovno boriti za mali kristalni globus. Ampak naj to ostane za naslednje leto. Zlato medaljo s svetovnega prvenstva smo prinesli, to pa je bila tudi moja najuspešnejša sezona v svetovnem pokalu po številu točk," je bil na koncu kljub vsem oviram in preprekam zadovoljen Jelar.

Čeprav je dobesedno prišel iz bolnišnice na letalnico, je na koncu osvojil fantastično šesto mesto, potem ko je poletel 228,5 ter kar 236,5 metrov. "Definitvno sta bila ta poleta v Planici dobra vzpodbuda za naprej. Imam željo in motivacijo za naprej. Če navsezadnje pridem priklopljen na kable s postelje, štirinajst dni brez skokov, in sem šesti na letalnici, kažem res veliko kvaliteto, kar mi res daje vzpodbudo za naprej."

Kljub slavju Vrhunski zaključek sezone, a Hrgota svari: "Vse vendarle ni tako idealno!"

Zadnje čase se je ob številnih zdravstvenih težavah, ki so mučile slovenskega skakalca, začelo govoriti, da ima Jelar za podobne težave zelo občutljivo telo. A sam v to ne verjame, saj vidi razlog drugje."To se je res začelo govoriti naokoli, ampak se ne bi strinjal s tem. Rekel bi, da sem preveč trmast in prevečkrat želim za druge dobro in ne poslušam sebe. Kot sem že rekel, vsako tekmo dajem vse od sebe, da bi priboril čim več točk Sloveniji. Mogoče bi moral biti večji ego, ampak to nisem jaz. Zato včasih plačam te stvari. Vem, da bi marsikateri skakalec prej šel domov. Bi po Oslu rekel, da gre domov, da se spočije za finale. Jaz v tistem momentu nisem bil tak. Dostikrat sem že trpel tekom sezone za dobro drugih, toda svojega karakterja ne bom spreminjal. "

"Zdaj sledi nekaj počitka, do maja bo še dovolj časa. Na dopust ne grem, ker sem sit avionov, hotelov, potovanj. Doma bom, v miru se bom pripravil na koncert, ki ga organiziram 1. junija. Upam, da se bo do takrat to umirilo, da ne bo treba še tega prestaviti. Koncert bo v Kranju, na gradu Khislstein. Če bo večji obisk, bomo pa prestavili. Sam sem razmišljal o kakšnem Spielbergu, ker Stožice ne vem, če bodo dovolj velike. Zaenkrat Kranj, potem bomo pa videli," je končno nasmejan zaključil povsem izčrpani slovenski orel.

Globok poklon Hrgota: "Ne zavedamo se še, koga smo izgubili" Ob bok velikanom Lanišek: "Zdaj sem dojel, da vse le ni tako velik bavbav" Ganljivo To je storil Kubacki, ko je videl Anžetov poklon "To je čudež" Kubacki v prvem intervjuju razkril ženino zdravstveno stanje Foto Kar je Lanišek na podelitvi naredil za Kubackega, seže v srce! Pogrešali te bomo! Slovo enega najbolj priljubljenih skakalcev: "Takrat me zamika, da si premislim" Zadnji polet Slovo Slovenca, ki je poletel najdlje: "Enkrat se je moralo tudi to končati"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.