Avto
20 ogledov

1.000 evrov kazni, če boste onesnažili cestišče

Očistite blato s koles. Shutterstock
Policisti na Gorenjskem so v zadnjih dneh dobili številne prijave, da kmetje s traktorji onesnažujejo vozišče.

Najpogosteje se onesnažuje ob vključevanju v promet na javno cesto s kolovozne poti, nekategoriziranih cestah, individualnih priključkih, območjih izvajanja del ali druge zemljiške površine.

S PU Kranj pravijo, da so prijavitelji v vseh primerih izpostavili, da takšno ravnanje ogroža varno uporabo javne ceste.

Visoke kazni

Zakon o cestah določa, da na vozilu nikoli ne sme biti zemlje ali blata, ki bi lahko onesnažilo vozišče, oziroma mora voznik to odstraniti, preden se vključi v promet. Na cestišču javne ceste je med drugim  prepovedano razsipati material,  nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati, vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete, prav tako pluge, brane, drugo kmetijsko orodje in druge dele tovora. Tovor mora biti pravilno naložen in zavarovan, zagotovljena mora biti tehnična brezhibnost vozila, ki tudi ne sme biti preobremenjen.

Vse to ogroža varnost v prometu in povečuje tveganje za nastanek nesreče, pojasnjujejo policisti. Z globo tisoč evrov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju z izpostavljenimi obveznostmi v prometu.

Komentarjev 9
  • Jože Šemrov 09:35 07.oktober 2013.

    Ja zakon je zakon za takšen prekršek (kaznivo dejanje) je potrebno obvezno odvzeti traktor s pripadajočim priklopnikom.Naj se ve da v naši deželi vlada red na vseh področjih. Morda bi razmušljali tudi o zaporni kazni za storilca .

  • Oxxo 18:56 04.oktober 2013.

    Kje je problem?????Saj še malo, pa se bomo VSI vozili po kolovoznih blatnih cestah... saj je že vse naluknjano in valovito... še prava zima&dve; pa bo... A se kdo sekira? Vozniki da - ker se jim uničujejo vozila ...prikaži veča in so podvrženi nevarnosti; Država se definitivno NE sekira in zadevo ignorira na celi črti!

  • Žurnalček 15:18 04.oktober 2013.

    Ne , ni treba , samo njivo ne morete orati z ceste , ampak si morate pustiti tolko , da lahko tam na travi obračate traktor , kakor tudi kasnejo z vožnjo gor dol po tej travi , izvržete nabrano ...prikaži več blato med rebri gum, ne pa da to naredite na cesti !!