Avto
12 ogledov

110 let od prvega Renaulta

Letos mineva 110 let od proizvodnje prvega Renaulta. Žurnal24 main
Zadnjih pet let 19. stoletja je bilo zlato obdobje avtomobilskih pionirjev. Iz enega od njih je zrasel danes eden najmočnejših proizvajalcev vozil francoski Renault.

Nadarjeni inženir Louis Renault je prvi avtomobil voiturette 1CV naredil leta 1898. Poskusna vožnja je prijatelja njegovega očeta tako navdušila, da ga je takoj kupil. Na svojem prvem avtomobilu je Renault uporabljal De Dion-Boutonov motor in pnevmatike Continental.


 
Dva meseca kasneje je Louis z bratoma Marcelom in Fernandom , ter še dvema prijateljema osnoval podjetje Societe Renault Freres . Menili so, da bodo avtomobile najbolje prodajali, če jih bodo reklamirali na dirkah, ki so bile speljane med različnimi mesti. Tako sta z dirkanjem začela tudi Louis in Marcel, kar je privedlo do velike tragedije. Marcel se je namreč leta 1903 na dirki Pariz - Madrid smrtno ponesrečil, kar je Louisa tako pretreslo, da tudi sam ni več tekmoval. So pa zato drugi še naprej tekmovali z njegovimi avtomobili. Na prvi Grand Prix dirki leta 1906 je zmago slavil prav Renault z modelom AK 90CV .

Renault ni proizvajal le avtomobilov, pač pa tudi taksije, avtobuse in tovorna vozila. Med prvo svetovno vojno je podjetje postalo znano po svojih tankih in motorjih za letala. Do konca vojne je Renault postal največje zasebno podjetje v Franciji. Med drugo svetovno vojno so Renaultove tovarne služile nacistični Nemčiji, zaradi česar so Louisa po osvoboditvi zasedenih ozemelj leta 1944 aretirali in strpali v zapor. Umrl je mesec kasneje, vzrok pa naj bi bila možganska okvara. Vsa Renaultova lastnina je postala državna last. Za dober povojni začetek proizvodnje je zaslužen model 4CV, ki je uspel konkurirati VW-jevem hrošču in morrisu. Proizvajali so ga od leta 1948 do leta 1961.

Naslednji revolucionarni model je bil Renault 4, ki so ga predstavili leta 1961, proizvajali pa dolgih 31 let. V zgodovini svetovnega relija bo za vedno zapisano sodelovanje Renaulta in podjetja Alpine, ki je privedlo do prestižnih zmag na reliju v Monte Carlu leta 1971 in 1973, ko so vsa prva tri mesta zasedli vozniki Alpine. Zadnji model alpine A610 je bil narejen leta 1984, po tem pa je Renault to znamko pospravil v "klet." Danes se v tovarni v Dieppeju izdelujejo modeli Renaultove serije sport, povratek imena Alpine pa je v načrtu za leto 2010.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.