Avto
38 ogledov

522-krat je počilo zaradi prehitrih mladih

Voznik v avtu Shutterstock
Mladi vozniki ceste prepogosto zamenjajo za dirkališče, in na njih izživljajo adrenalin na zelo nevaren način. Tudi letos so zato povzročili že ogromno nesreč in tudi tragedij. Prihodnji teden jih bodo policija in druge inštitucije še posebej skrbno obravnavali.

Med 22. in 28. avgustom bo potekal tretji del vsedržavne preventivne akcije Hitrost, ki bo tokrat osredotočena na mlade voznike. Dejstvo je namreč, da so letos mladi vozniki do starosti 24 let zaradi prehitre vožnje do danes povzročili že 522 nesreč. Še vedno je v živem spominu nedavna tragedija nogometašev v Mariboru ...

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti. Predvsem znotraj naselij je že manjša kršitev omejitev hitrosti pomembna za varnost ranljivejših udeležencev v prometu, opozarjajo pri agenciji za varnost v prometu (AVP), koordinatorju preventivne akcije. Izven naselij – na avtocestah - pa je problematična kombinacija hitre vožnje ter kratke varnostne razdalje med vozili.

"Mladi zaradi svoje neizkušenosti potrebo po dokazovanju in testiranju lastnih sposobnosti velikokrat uresničijo ravno na cesti. Kljub temu, da je mladost čas nepremišljenosti in dokazovanja, je takšno ravnanje v prometu lahko usodno. Naj hitra vožnja ne postane način za zadovoljitev želje po adrenalinu," je ob začetku akcije poudaril Igor Velov, direktor agencije. 

Resnični junak je tisti, ki vozi odgovorno

Glavno sporočilo akcije "Če si divjak, nisi junak!" mlade opominja na veliko moč, ki jo imajo za volanom. "Mladim voznikom želimo sporočiti: BODI JUNAK IN Z ODGOVORNO VOŽNJO VARUJ ŽIVLJENJA! Naj postane varna in odgovorna vožnja junaška vožnja," dodajajo pri AVP.

V okviru akcije bodo na javnost skušali vplivati tudi ob pomoči radijskih in televizijskih oglasov ter maskote Superjunak, ki se bo vozil po različnih krajih.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • Jernej Kejžar 14:14 19.avgust 2016.

    statistično najhujše nesreče največkrat še vedno delajo tisti, ki majo ponavad največji ego kot dobr šofer. seprav moški od 30 do 65 leta. pr večini tega starostnega razreda opažam tut, da dostkrat vozijo po srednje veliki količini alkohola(nekje od 3 ...prikaži več do 5 meric v roku zadnje ure). osebno pr 26ih letih(od tega jih mam dobrih 5 let izpit) še nism biu udeležen v nesreči. ironija pri kaznih je, da se izkušenejši poklicni vozniki(sepravi tisti, ki bi morali ob nepravilni vožnji že velikokrat dobiti kazn) preprosto požvižgajo na omejitve. sklepam da zato, ker sistem kaznovanja ne deluje(v Kranju se da v enem mesecu pogruntat vse "punkte" kjer policaji lovijo, drugot o njih ni ne duha ne sluha) in jih preprosto ne dobijo. tut kot kolesar opažam precejšno mero brezbrižnosti s strani voznikov. (bližina vožnje mimo kolesarja, izsiljevanje prednosti...) pa tudi pešci in ostali kolesarji se velikokrat poživžgajo na dejstvo, da obstaja kolesarska steza oz. (pri kolesarjih) v katero smer naj bi se

  • Johan Spohan 10:57 19.avgust 2016.

    Burgar Koza

  • kapibara 09:11 19.avgust 2016.

    Zadnji stavek Navodil varne vožje , pravi: Vožnjo prilagodite razmeram na cesti..Lohk si pa tak, k moj sodelavc, ki se je vprašal: A sedaj se pa 10 km od doma napijem, bom pa peš domov hodu.. ?? !!! :-(