Avto
2293 ogledov

Američani in Kanadčani ne bodo vozili slovenskih električarjev

Smart forfour EQ PRIMA
Mercedes je sporočil pričakovano odločitev.

Mercedes bo ustavil prodajo 100-odstotno električnih vozil smart v ZDA in v Kanadi. V sporočilu za javnost so sporočili, da na omenjenih trgih prodajo premalo vozil, da bi nadomestili stroške, ki nastanejo s homologacijo.

Revoz Novo mesto Avto V Revozu iščejo rešitev, kako izdelati še več avtomobilov

Prodaja smartov se je v ZDA lani v primerjavi z letom 2017 zmanjšala kar za 58 odstotkov na le 1276 prodanih vozil. Pa čeprav so začeli prodajati tudi polno električni model.

Smart forfour EQ | Avtor: PRIMA PRIMA

Odločitev je pričakovana, saj sta Smart in "starš" Daimler prejšnji mesec napovedala sodelovanje s kitajsko skupino Zhejiang Geely s ciljem izdelave nove generacije vozil znamke Smart, ki bo nastajala v povsem novi tovarni na Kitajskem za globalni trg. Prodaja se bo začela leta 2022.

Mercedes-benz actros Avto Slovenski prevozniki bodo lahko vozili brez zunanjih ogledal

Vse od svoje predstavitve pred dvema desetletjema, je smart zaradi svojih "mikro" dimenzij in funky oblike vzbujal pozornost kupcev. Postal je kralj mestnih ulic, avto, ki se parkira na mesto za motocikle ali pa kar pravokotno med dva osebna avtomobila.

Pri Mercedesu se sicer pripravljajo za zagon električne znamke EQ, ki bo na začetku štela 10 modelov. 

Avto V Revozu predstavili dirkalni avtomobil s 500 konjskimi močmi

Daimler je pred kratkim nakazal, da se Smart poslavlja od proizvodnje v Sloveniji. Dobili smo tudi odzive iz Revoza, kjer so lani izdelali okoli 45 tisoč smartov forfour, od tega 5.000 električnih modelov.

Smart forfour EQ | Avtor: PRIMA PRIMA

Nevenka Bašek Zildžović, vodja službe za komuniciranje pri Revozu, je za zurnal24.si odgovorila, da se novica, ki jo je objavil Daimler, nanaša na proizvodnjo smartov od leta 2020 dalje. "V zvezi s tem v Revozu nimamo nobenih informacij in novice tudi ne moremo komentirati. Prav tako ne prihodnosti sodelovanja Renaulta in Smarta pri prihodnjih modelih twingo in smart," nam je pred kratkim zatrdila sogovornica in zaključila, da se je projekt Edison (modeli twingo in smart) nanašal le na trenutne modele.

Revozova tovarna v Novem mestu Avto Revozu finančna injekcija za proizvodnjo novega modela

Prodaja znamke Smart je sicer globalno lani padla za 4,6 odstotka na 128.802 vozil.

V Revoz že prihajajo novi projekti

Ob obisku tovarne v Novem mestu so nam lani najavili nove projekte. Najbolj pomemben bo zagon proizvodnje nove generacije renault clia, ki na svetovne ceste prihaja v drugi polovici leta 2019. Prihaja tudi električno vozilo znamke Renault. 

Revozova tovarna v Novem mestu | Avtor: Revoz Revoz

V Revozu so povedali, da so lahko s proizvodnjo več modelov bolj prilagodljivi glede na razmere na trgu. Raste tudi število zaposlenih. Revoz je obnovil status največjega slovenskega izvoznika. Tovarna je leta 2017 ustvarila za 1,6 milijarde evrov prihodkov, kar pomeni 3,7 odstotka slovenskega BDP in 4,4 odstotka celotnega slovenskega izvoza. Tovarna Revoz pa se je v skupini Renault-Nissan tudi na račun digitalizacije in avtomatizacije proizvodnega procesa in avtonomnosti spet pridružila skupini najboljših tovarn skupine.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.