Avto
19 ogledov

Ana opozarjala na prisotnost dvokolesnikov

Ana Praznik Radio Center
Na dan, ko so slovenski policisti začeli poostren nadzor motornih vozil, ki ogrožajo kolesarje, se je na slovenske ceste podala tudi voditeljica na Radiu Center Ana Praznik.

Ana Praznik je teden začela na ulicah Ljubljane, kjer je s skuterjem opozarjala na dosledno uporabo čelade, upoštevanje cestnoprometnih predpisov in prisotnost dvokolesnikov v prometu.

“Nisem hotela zgolj težiti in žugati s prstom,“ je povedala radijska voditeljica. “Zato sem Ljubljančane prosila, naj se mi na skuter podpišejo. Ob tem smo malce poklepetali o prometni varnosti in tem, kaj lahko storimo kot posamezniki, da se ta izboljša. Dan je bil dolg, odziv je bil vrhunski, ob koncu delovnika je bil skuter povsem popisan in porisan. Resnično mislim, da smo s to akcijo pomagali policistom pri ozaveščaju udeležencev v prometu o prisotnosti tistih, ki vozijo dvokolesnike in na cestah veljajo za šibkejše.“

Kolesarji ranljivi udeleženci v prometu

Preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev se bo nadaljevala še maja in junija. Preventivno akcijo vodi in koordinira javna agencija za varnost prometa, letos pa poteka v okviru mednarodnega projekta Rosee, posvečenega cestni varnosti v regijah Jugovzhodne Evrope. Poleg Slovenije so k projektu pristopile še Bolgarija, Grčija, Italija, Madžarska in Romunija.

Z akcijo želijo posebno pozornost nameniti strpnemu in odgovornemu ravnanju vseh udeležencev v prometu, tako kolesarjev in pešcev kot voznikov motornih vozil. S svojimi aktivnostmi se akciji pridružujejo tudi policija, različna mestna redarstva, pa tudi mariborska občina in mariborska kolesarska mreža.

Kolesarji spadajo med ranljive udeležence cestnega prometa. Statistični podatki kažejo, da je lani na slovenskih cestah umrlo 16 kolesarjev, kar je 14 odstotkov vseh smrtnih žrtev v prometnih nesrečah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.